Hírek

2011.07.29. 16:18

Vadászhagyaték: emlékszobával és szoborral gyarapodott a múzeum

Jubileum jegyében tartottak ünnepséget pénteken a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum vadászati kiállítási épületében, ahol emlékszobát és szobrot avattak.

zaol.hu

A rendezvényre a Nimród vadászújság alapításának 100. évfordulója jegyében került sor. A centenárium kezdődő ünnepségsorozatának nyitánya volt a keszthelyi program, aminek nyomán tovább bővültek a látnivalók. Megnyitották a Széchenyi Zsigmond - Kittenberger Kálmán Emlékszobát, valamint felavatták Stróbl Alajos, A vadkan és a kopó harca című helyreállított szobrát.

Méltató beszédet mondott Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, kiemelve, hogy a magyarság a vadász szakmának és kultúrtörténetnek is világnagyságokat adott. Az eseményen Pálinkás Róbert, a múzeum ügyvezető igazgatója,  a Zala Megyei Vadász Szövetség elnöke  köszöntőjében elmondta: a relikviák gyűjteménye és Stróbl Alajos  műalkotása olyan helyre került, ahol a környezet méltó azok bemutatására, s az intézmény a nagy látogatottságával a megérdemelt módon tudja biztosítani, hogy e nagy értékű örökséget mind többen megismerjék.


A jeles elődök munkásságára tekintett vissza dr. Kun Edit, a Nimród vadászlap kiadói igazgatója. Tallózott abban az életműben, amit a neves Afrika-vadászok tehetségükkel, kitartásukkal, önfegyelmükkel és bátorságukkal létrehoztak, új kincseket adtak a tudománynak,  s kulturális érékeket teremtettek azzal, hogy élményeiket könyvek írásával osztották meg másokkal.
Elhangzott: Kittenberger Kálmán 130 éve született, 28 esztendőn át szerkesztette a Nimród újságot, tudományos és irodalmi igényességgel. A lap ma is Kittenberger szellemiségét hordozza, a jeles előd álmait teljesíti be.

A helyreállított szobrot a vadászati múzeumi épület aulájában helyezték el, az emlékszobát az első emeleten  rendezték be. Az idekerült relikviák korábban a nagymarosi Kittenberger Kálmán Emlékházban voltak láthatók. A tárgyi és dokumentációs darabokat Hidvégi Béla Afrika-vadász és vadászíró, a kiállítás fő támogatója mutatta be a résztvevőknek.


A hazai és az egyetemes vadászat történelmének, tudományának, művészetének komplex bemutatója folyamatosan bővülő látnivalókkal öleli fel a természet és az ember kapcsolatrendszerét. Gazdag élményt, újdonságok megismerését kínálja a folyton gyarapodó tárlat, minden korosztályhoz szólva.



Kastélymúzeum dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!