Hírek

2011.07.22. 14:47

Sok hűhó a bűzért: a hatóság nem talált hibát a sertéstelepen

Eleget tesz a Murarátkán található sertéstelep üzemeltetője a vonatkozó előírásoknak, így a vele kapcsolatos bejelentések nem megalapozottak - tudatta lapunkkal az illetékes zöldhatóság műszaki titkára, Pándics Györgyi.

Gyuricza Ferenc


 A murarátkai sertésteleppel kapcsolatos olvasói panaszokról a minap számoltunk be. Leírtuk, hogy a községben élők szerint elviselhetetlen az onnan kiáradó bűz, ám hiába tettek emiatt többször is feljelentést, érdemben nem változott semmi. Azóta megkaptuk a területileg illetékes Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség állásfoglalását is, mely szerint Mikó György állattartása ügyében több alkalommal, levélben és telefonon is érkezett bejelentés. A felügyelőség munkatársai minden alkalommal végeztek ellenőrzést, hol előre bejelentett módon, hol előzetes értesítés nélkül.
 
- Legutóbb ez év június 16-án kaptunk bejelentést a telepen végzett tevékenység bűzhatásáról és a  hígtrágya kiengedésével okozott vízszennyezésről - tudatta lapunkkal Bencsics Attila igazgató megbízásából a zöldhatóság műszaki titkára, Pándics Györgyi. - A bejelentésben foglaltak kivizsgálására még aznap, előzetes értesítés nélkül, helyszíni szemlét tartottunk. Vízszennyezésre utaló nyomot nem találtunk, a telephelyen enyhe, sertéstartásra jellemző szaghatás volt érezhető, amit a települést körbejárva már nem tapasztaltunk. Felügyelőségünk a szemle alkalmával teljes körűen megvizsgálta a tevékenységgel összefüggésben kiadott működési engedélyben a bűzhatás csökkentésére előírtak betartását, és azt tapasztaltuk, hogy azoknak az üzemeltető eleget tesz.

 Pándics Györgyi kérdésünkre azt is elmondta: a murarátkai telepre a 2008-as csapadékosabb idő okozta trágyaléelfolyás miatt szabtak ki rendkívüli vízszennyezési bírságot, egyúttal vízjogi kötelezést is kiadtak az engedélytől eltérő üzemeltetés miatt kialakult jogellenes állapot megszüntetésére. Levegőtisztaság-védelmi szempontból eddig egyetlen bejelentés nem bizonyult megalapozottnak, ezért ilyen okból nem került sor büntetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!