Hírek

2011.07.23. 06:09

Kortárs segítők, a strando(ló)k őrzői

A puszta jelenlét a legfőbb fegyverük azoknak a középiskolásoknak, akik az idegenforgalmi szezonban strandokon bűnmegelőzési járőrszolgálatot látnak el. A megoldás hatékony és olcsó.

Varga Andor

- Magam is meglepődtem, hogy a tanév végén meghirdetett lehetőségre hetven gyerek jelentkezett a város középiskoláiból - mondta Molnárné Musta Mónika, az egerszegi rendőrkapitányság bűnmegelőzési csoportjának vezetője. - Az idén sajnos nem volt pénzünk a szezon előtti egyhetes képzőtábort lebonyolítani, de néhány délutáni foglalkozáson a szükséges információkat sikerült átadni a gyerekeknek. Zömében amúgy is egész évben velünk vannak ők, mint kortárs segítők, így sokat tudnak a bűnmegelőzésről.

A gyerekek sárga láthatósági mellényben virítanak a strandon, s önmagában a jelenlétük elég visszatartó erő a zsiványoknak. Persze nincs arról adat, hogy hány bűncselekményt akadályoztak meg, de tény, hogy az AquaCityben és annak parkolójában alig-alig történik zsiványság, s ez bőven elég.

A járőrök gyakran találnak autót lenn felejtett ablakkal, vagy feltűnő helyen hagyott értékkel, ilyenkor a hangosbemondón át figyelmeztetik a tulajdonost és megérkezéséig vigyáznak a járműre. A parkolóban szórólapoznak is, odabenn a strandon pedig ugyancsak keresik az őrizetlenül hagyott értékeket, s remélik, hogy hamarabb találják meg ezeket a tolvajoknál.

Hasonló a munkakörük a rendőrség által Keszthelyen, illetve Zalakaroson működtetett kortárs segítő csoportoknak. Ezen belül a feladat sokrétű: találtak már meg elveszett unokát, vigyáztak gazdátlan retikült, követtek a strandon egész nap közismert zsebtolvajt, hívtak mentőt rosszulléthez és hiúsítottak meg gépkocsifeltörést.


A fiatalok elmondása szerint az emberek túlnyomó többsége nagyon hálás, ha felhívják a figyelmét, hogy mondjuk nyitva felejtette az autóját. De vannak, akik ingerültté válnak, ha „pár taknyosgyerek” szembesíti ôket a hibájukkal. Ám lehiggadva, utólag, tán még ôk is örülnek az éberségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!