Hírek

2011.07.19. 18:13

Kígyók és nyestek jönnek az elhanyagolt portáról

A szomszéd telken lévő hatalmas gaz, s az onnan jövő nyestek és kígyók miatt kereste meg lapunkat a muraszemenyei Gál Ferenc, aki úgy véli: az önkormányzatnak kellene lekaszáltatni a tulajdonos által elhagyott birtokot.

Kelemen Valéria


A község területén sok az elhanyagolt porta, egyrészt a falu lakosságának elöregedése miatt, másrészt azért, mert a külföldiek által megvásárolt ingatlanok tulajdonosai évekig nem járnak vissza gondozni a területet. 

- A hatalmas gazban nem csak parlagfű van, de nyestek és kígyók is jöttek már át az udvarunkba, valamint vándorgörények, amik korábban a baromfikat is elpusztították - mondta a Kossuth utca 19. számú házban a feleségével lakó Gál Ferenc, aki szerint az utolsó tulajdonos egy éve történt távozása után kialakult, tűrhetetlen állapotot valakinek meg kellene szüntetni.  - Többször szóltunk a polgármesternek, panasszal éltünk a körjegyző felé, írásban is, de hiába, nem történt semmi. Mindketten nyugdíjasok, betegek vagyunk, a megromlott egészségünk mellett még ez az áldatlan állapot is sújt minket. Ki segíthet rajtunk?   

 

- Minden év májusában az önkormányzat felméri a gondozatlan területeket, s felszólítja lakosait a tulajdonukat képező ingatlan és az ingatlan előtti zöld sáv rendszeres kaszálására, tisztán tartására  - mondta elöljáróban Stefanec Mária polgármester, akitől megtudtuk: a Kossuth utca 21. szám alatti lakóház tulajdonosa a felvett hitel vissza nem fizetése miatt került az adósok listájára és költözött ki az épületből, az Inter-Faktor Pénzügyi Zrt. mint behajtó cég árverésre bocsátotta az ingatlant, de nem kelt el.

- Küldtünk értesítést  a tulajdonosnak, de ő a tértivevényes leveleket nem vette át, ismeretlen helyen tartózkodik, nem lehet elérni. Dolgozóink a ház előtt többször is lekaszálták a füvet, de magántulajdon lévén az udvarba nem mehettek be. A panasz érthető, de az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége a probléma megoldására. Dr. Ratkovics Ágnes körjegyzővel megbeszéltük, hogy ha  indokolt a parlagfű elleni védekezésről szóló jogszabályban foglaltak alkalmazása, úgy megteszi a szükséges intézkedést. Ebben az esetben az ingatlanon elrendeli a közérdekű védekezést, és annak alapján a megbízott vállalkozó a szükséges feladatot elvégezheti. Véleményem szerint azonban, sok más településhez hasonlóan, mi sem tudunk hatékony megoldást a gazdátlan területek és elhanyagolt épületek rendben tartására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!