Hírek

2011.07.16. 17:02

Kaszákkal felfegyverzett bandák a határban

Az érintetlen búzatáblában olyan büszkén feszítenek a szálak, mintha megtisztelve éreznék magukat, hogy közreműködői lehetnek a 23. alkalommal megrendezett Göcseji aratónapoknak Nován. Pedig délutánra eldőlnek mindahányan, köszönhetően annak a 16 kis- és nagybandának, amely indult a hagyományápoló erőpróbán.

Magyar Hajnalka

- Hú, de meleg van! -  kiabálják kórusban a búzatábla mellett álldogálók,  amire válaszul a marokszedő nő megemeli szoknyáját,  kivillantva  az autentikus, hosszúszárú fehér bugyogót. 
A siker nem maradt el. Merthogy tényleg jó meleg volt szombaton a göcseji aratónapokon, melyek keretében immár 23-szor mérték össze tudásukat Nován a kézikaszások, marokszedők, cséplők. A Zala Megyei Közművelődési Intézmény és a település önkormányzata a hagyományok és az értékes tudás megőrzésének szándékával vág bele év év után a rendezvénybe, amire idén főként zalai csapatok jelentkeztek, de akadtak  résztvevők Somogyból és Horvátországból is.  Összesen 16  kis- és nagybanda (három, illetve hat  fős) veselkedett neki a számára kijelölt parcellának, hogy a kaszás komótos mozdulatait követően a marokszedő összenyalábolja a búzaszálakat, s kévébe kösse a kötélterítő által odakészített növényi szálakkal.  A kévékből áll össze a kepe, ezek halma pedig az asztag.

Szombaton reggel a támogatók és a rendezők nevében Pintér László országgyűlési képviselő, Konczér Katalin, a Zala Megyei Közművelődési Intézmény igazgatója, valamint Lendvai Jenőné, a házigazda település, Nova polgármestere üdvözölte a sokadalmat.
- Az előző napi vihar kicsit ránk ijesztett, de szerencsére kívánni sem lehet szebb időt az aratáshoz - örül  Lendvai Jenőné, aki erősen szurkol a helyi erőknek. Nem  véletlenül, hiszen a kaszát 79 éves édesapja forgatja, aki eddig valamennyi aratónapon részt vett. -  A falu életébe  mélyen beleívódott ez a rendezvény, remélem  sokáig így marad.  Bizakodom, mert minden évben jelentkeznek újak, most például a becsvölgyeiek is, akik ráadásul női kaszással jöttek. Ezt  látnunk kell.

- Régóta forgatom a kaszát, de búzát még nem arattam -  mondja Kocsis Zsuzsanna, aki amúgy  nőies hivatásnak hódol, virágkötő. - Több éve fontolgatom, hogy meg kellene próbálni a részvételt, összejött a csapat, hát itt vagyunk.


Aztán a  kaszákkal felfegyverzett bandák saját parcellájukhoz vonultak, s hamarost lendült is a penge. Alibánfáról például  húsz fős csapat érkezett. A település  szinte minden évben tiszteletét tette a rendezvényen, ám Bus Kálmánné most jött el először.
- Amikor kicsi lány voltam, mi is gazdálkodtunk otthon, nekünk is volt gabonánk. Tizenöt éves lehettem, amikor beálltam markot szedni, s most is ez lesz a dolgom. Olyan szép gyerekkorom volt,   ez a verseny kicsit visszahozza az akkori hangulatot. Itt az egész család, még a Németországban élő lányunk is eljött velünk -  mondja az illő népviseletbe öltözött hölgy.

A hangulat emelkedik, amiben a formás butykosokból csordogáló aratópálinka, és a kevéssé tájba illő dobozos sör is szerepet játszhat. A Varasd megyéből érkezett horvátokat egész zenekar lelkesíti, a zalaiak pedig  népdalokkal felelnek.  A munkát zsűri értékeli, mint Erőss Antal, a Teszöv titkára  - aki  22 éve tesz eleget e megtisztelő felkérésnek - elmondja, a kaszásoknál például elsősorban a tarló magasságát figyelik. Minél kurtább, annál jobb, de a  földbe persze nem szabad belehúzni a kaszát, mert akkor oda az éle. Hozzáteszi még, tovább emelné e rendezvény népszerűségét, ha cséplőgép is kerülne a munkához.
 - Kaszálni sokan tudnak, de a  gabona aratása speciális hozzáértést igényel - avat be. - Ha ugyanis rétet, füvet kaszálunk, akkor  kifelé csapja a szálakat az ember, a gabonánál azonban a rendre, a mégálló gabonára  kell "rásimítani" a levágott  szálakat. Így ugyanis sokkal könnyebb a marokszedők dolga. Többezer éve ki lett ez találva...

Sok  csodálója akad  az egyéves Vilmosnak, aki a Néprajzi Múzeumban látott   minta alapján faragott állókában feszít, miközben két bátyja, Andor és Márton alaposan kiveszi a részét a munkából.
- A fiúk imádják a néprajzzal összefüggő dolgokat, már harmadszor vagyunk itt -  mondja édesanyjuk, Jandó Hajnalka. A  lakhegyi család kosárfonással foglalkozik, volt tehát honnan kedvet meríteniük a legénykéknek.

Cziráki Imre polgármester  harmadszorra van itt. - Jó kis csapatunk van, elsősorban az élményért jöttünk, de egy helyezéstől sem riadnánk vissza - bizakodik. Megtudjuk, főzőcsapatot is hoztak, az asszonyok gombás csülökkel várják ebédre a megfáradt aratókat.  

Az aratónapok eseményei vasárnap szórakoztató programokkal, koncertekkel folytatódnak, 17 órakor Korda György és Balázs Klári is fellép.

 
A 23. göcseji kézikaszás arató-  és cséphadarós cséplőverseny eredményei

A nagybandák közül:
1. Betyárbanda - Németfalu
2. Villámkezűek - Alibánfa
3. Törekvők - Hottó

 A kisbandák közül:
1. Lakhegyi hagyományőrző egyesület
2. Búzavirágok - Gellénháza
3. Rádiházi kisbanda - Gutorfölde

Cséplésben:
1. Gabonakör kultúrkör - Gamás (Somogy megye)
2. Lakhegyi hagyományőrző egyesület
3. Betyárbanda - Németfalu 

Zala megye első kaszása:
Pilise Tibor - Németfalu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!