Hírek

2011.07.22. 07:46

Erdei hangyák táborában

Vindornyaszőlősön az Erdei hangya Öko-táborban a természet értékeivel, azok védelmével ismerkednek a gyermekek. A legaktívabbak jövő nyárra újabb táborozási lehetőséget „szerezhetnek”.

Sámel József


A Celodin Zalai Alapítvány konzorciumi partnerével, a Zalai Hazatérők Egyesületével közösen szervezte a tábort, pályázati pénz felhasználásával. Egészen pontosan három turnust, egyenként harminc fővel. Ezt Kardis Erikától, előbbi szervezet elnökétől tudtuk meg, aki elmondta: a térségbeli iskolákban szakköröket indítottak, a legjobban teljesítő gyermekek kaptak meghívást a táborba.

- A Celodin Zalai Alapítvány programjában kiemelten szerepel a környezetvédelem, a megújuló energiaforrások elősegítése. E téren már több projektet indítottunk. Része ennek természetesen a táborozás is, mely komoly szakmai programmal zajlik. A munkához a sátrakon kívül eszközöket (egyebek között távcsöveket, mikroszkópokat, szakkönyveket) is vásároltunk. Ezeket a jövőben is jól tudjuk majd használni.

A szakmai programot a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának oktatói, Jachus Pál és Jachusné dr. Kocsis Tímea állították össze. A skála rendkívül széles körű. A gyerekek egyebek között ökológiai alapismereteket kaptak, foglalkoztak a hulladékfeldolgozással, csillagászattal, növényekkel, állatokkal, kőzetekkel, s persze a természetvédelem aktualitásaival. Túráztak a Kovácsi-hegy tanösvényein, megnézték a láp értékeit, sőt, a településen dolgozó állattelepre is ellátogattak. Mindezt nagyon élvezték a gyerekek, ahogy persze a szabadidőprogramokat (karate bemutató, fürdőzés, stb.) is.

- Nem kérdés, a legjobban a csillagászatot élveztem, de jó volt a túra is - fogalmazott Hegedűs Laura, aki Óhídról érkezett a táborba. Jó itt, s nagyon igyekszem, hogy minél több pontot szerezzek, s jövő nyáron is jöhessek. A mihályfai Lenner Illés és Hajdú Nikolett szintén az égbolt figyelését említette maradandó élményként. De mindketten - pontosan úgy, mint a többi táborlakó - sokat meséltek a túrákról is.

- Szép és ritka növényeket láttunk a hegyben, s hatalmas hangyabolyokat. S bár volt nap, mikor esett az eső, ebből is élmény kerekedett ki, hiszen csodálatos szivárvány volt az égen - tette hozzá Lenner Illés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!