Hírek

2011.07.12. 06:28

Búcsúsok és zsúpkötők

A falumúzeumban jövő vasárnap várja az érdeklődőket az idei Egerszeg Búcsú, mely a megyei közművelődési intézmény zalai cséphadarós rozscséplő és zsúpkötő versenyét is magába foglalja.

Varga Andor

Két patinás és nagyjából egykorú rendezvényről van szó, hiszen az Együtt Zalaegerszegért Egyesület tizenkettedik skanzeni összejövetele látja vendégül a cséplés és kötés jelenkori megyei legjobbjainak tizenharmadik seregszemléjét. Ennek megfelelően közös lesz a megnyitó is: Kocsis Gyula, az EZE és Manninger Jenő, a Megyegyűlés elnöke együtt bocsátja majd útjára a programokat július 24-én 10 órakor.

A rendezvény gerincét most is a népi mesterségek bemutatói, kirakodóvásár, játszóházak, egyéb gyerek- és családi programok adják; de ebtenyésztők, bűnmegelőzők és veterán járművek büszke tulajdonosai is számítanak a nagyérdemű figyelmére. A búcsú keretében kiállítás nyílik Fischer György kisplasztikáiból, ökumenikus istentiszteletet tartanak, illetve fellépnek hagyományőrző együttesek: a nemzetköziséget a zagorjei táncokat bemutató horvát Ljuba Voda egyesület, valamint két litván, népdalokat előadó hölgy garantálja.

A nagyszínpadon a napot a folk-rockot játszó Ezüst Patak együttes koncertje koronázza (18 óra), de előtte délután kettőtől működik egy külön rock-pódium is, amelyen helyi amatőr formációk mutatkozhatnak be.

Az Egerszeg Búcsú rendezvényében egyetlen bizonytalanság van még: nem tudni, délután három órakor kinek adják át a tizenkettedik Zalaegerszegért lokálpatrióta díjat. Kocsis Gyula elmondta: az ügyben jövő hétfőn döntenek az arra hivatottak, az ötleteket pedig az utolsó pillanatig várják - elvégre minél több a jelölt, annál jobb lehet a választás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!