Hírek

2011.06.18. 05:32

Segélyhívók: 600 még mindig raktáron

A kistérségi társulás 250 jelzőkészüléket működtet jelenleg Zalaegerszeg környékén, hatvan településen. Ez a tavalyinál jóval több, de még mindig 600 van raktáron.

Szabó Judit

A jelzőkészülékek egyedül vagy másodmagukkal élő idősekhez,  valamint fogyatékos és pszichiátiriai beteg emberekhez kerülhetnek, akik a berendezés használatával egy gombnyomással segítséget kérhetnek szükség esetén. A zalaegerszegi többcélú társulás pályázati forrásból 850 jelzőkészüléket szerzett be tavaly, gondot okozott azonban, hogy csak negyven darab működtetésére kapott állami támogatást. A többit piaci alapon, havi kétezer forintért  tudta volna  a kérelmezők használatába adni, de ennyiért  nem volt igény a szolgáltatásra, ezért csak a támogatott negyvenet sikerült működtetni.

Idén kedvező változás történt: a Nemzeti  Rehabilitációs és Szociális Hivatal felülvizsgálta a kistérségben támogatással üzemeltethető jelzőkészülékek kvótáját, amelyet felemelt a helyben indokolatlanul  alacsonynak tartott negyvenről kettőszázötvenre. Mivel ezeket nem kétezer, hanen napi 35 forintért (vagyis havi alig több, mint ezer forintért) kaphatják meg a jogosultak, mind a 250 gazdára talált. Az ezer forintos térítési díjból is adható kedvezmény a jövedelem alapján, de nagyon kevesen jogosultak rá. Arra azonban van példa  (bár nem sok), hogy az önkormányzat átvállalja a térítési díjat, tudtuk meg a szolgáltatást nyújtó Támasz Alapszolgáltatási Intézménynél.

A 850 beszerzett jelzőkészülékből ugyanakkor 600 még mindig raktáron van. Ezeket továbbra is kétezer forintért adják  a szolgáltatási területen (amelynek nem része Zalaegerszeg), de ennyi pénzért  nem fogynak. Szintén László, a kistérségi társulás munkaszervezetének vezetője úgy véli, így sem haszontalan azonban a sok készülék, mert a cserék könnyen megoldhatók, s véleménye szerint a lakosság idősödésével egyre nagyobb igény lesz a segélyhívókra. Egyébként nem véletlenül szereztek be ilyen sokat: régebben nagyon magas állami támogatást biztosítottak a jelzőkészülékek üzemeltetésére, ezért rengeteg embernek ingyen  adhatták volna, s így gond nélkül elkelt volna  mind a 850.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!