Hírek

2011.06.06. 05:47

Külsejében már megújult a templom Zalaapátiban

Külsőleg felújították Zalaapáti barokk stílusú műemlék templomát, melyet tegnap szentmise keretében áldottak meg. Sürgős rekonstrukcióra vár az épület belseje is, a remények szerint folytatni tudják a munkálatokat.

Sámel József

Éveken át beázott az 1777-1781 között épített templom a tetőszerkezet hibái miatt, a problémát végre sikerült orvosolni. Az ünnepségen Bóka Tibor helyi plébános köszöntőjét követően V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott beszédet, tolmácsolva Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét. A múltbéli örökség megőrzését hangsúlyozva méltatták a templom felújítását. Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő az iskola hamarosan kezdődő megújítását is bejelentette. Vincze Tibor polgármester a megvalósításról, s a tervekről beszélt.


- Tíz esztendeje tervezzük a templom felújítását, ám sajnos nem sikerült forrást szerezni a rekonstrukcióra. Pedig nagy szükség lett volna rá már korábban. Elsősorban azért, mert a vizesedés miatt a mennyezet, a freskók és a stukkók károsodtak, megrepedeztek - mondta. - Szerencsére a törekvéseinket siker koronázta, az egyházközség a Zalai dombhátaktól a vulkánok völgyéig elnevezésű Leader-akciócsoport segítségével pályázott és nyert bruttó 42,5 millió forintot, ami százszázalékos támogatást jelentett. Az összegből sikerült felújítani külsőleg a templomot.

Ez konkrétan a vakolat, a tetőhéjazat teljes, s a tetőszerkezet nagymértékű cseréjét jelentette. Megújult a torony bádogozása, s az esővízcsatorna elemei is. A templomkertben keresztutat alakítottak ki, ott szabadtéri szentmiséket lehet majd tartani.

- Az épület belsejében is rengeteg a halaszthatatlan tennivaló. A fő feladat a szentély rekonstrukciója lenne, ott található ugyanis a templom legrégebbi, legértékesebb freskója. Tudjuk, hogy a teljes felújításhoz több százmillió forintra lenne szükség, az anyagi lehetőségeinket egyelőre még nem látjuk, de bízunk benne, hogy lesznek pályázatok, s adományok is érkeznek.

A megújult templomot szentmise keretében dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!