Hírek

2011.06.13. 18:13

Különleges látvány az égen! Teljes holdfogyatkozás szerda éjjel

Szerdán este szabad szemmel is látható lesz az égbolton, nem sokkal a horizont felett, az idei egyetlen holdfogyatkozás 22-23 óra tájékán. Hosszú idő után ismét teljes holdfogyatkozást láthatunk, méghozzá abból is egy különlegeset: a földárnyék az égitest közepén halad át, ezt centrális fogyatkozásnak nevezik a csillagászattal foglalkozó szakemberek.

Horváth Viktória

Így az árnyék sötétebb lesz, jobban látható a fogyatkozás is, s a Hold végig alacsonyan lesz az égbolton, nem sokkal a horizont felett.

A részleges fogyatkozás már fél kilenc előtt elkezdődik és egészen éjfélig tart, a csúcsot 10 óra után éri el. Bár szabad szemmel is jól látható, azok, akik mégis távcsövön szemlélnék meg az égi jelenséget, lehetőségük lesz rá.

– Szerda este fél kilencre mindenkit szeretettel várunk Zalaegerszegen a Szent Kristóf-szoborhoz, a Landorhegyi és Kispesti út sarkához – invitált meg minket dr. Bánfalvi Péter csillagász.
– Nagyon látványos lesz, a Hold üregeit is látni lehet majd a távcső segítségével. Évente általában két-három hasonló jelenségnek is tanúi lehetünk, idén csak ennek az egynek, ettől még különlegesebbnek ígérkezik.


Persze a jó megfigyeléshez szükséges az is, hogy derült legyen az ég. Az előrejelzések szerint június 15-én este nem várható nagy mennyiségű, összefüggő felhőtakaró, így akit érdekel, nagy valószínűséggel megtudja tekinteni szobája ablakából vagy erkélyéről a különleges égi jelenséget.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!