Hírek

2011.06.27. 18:53

Jogalap nélküli volt a kirúgása, visszamenőleg fizet a munkaadó

Jogellenes volt a rendkívüli felmondás, amivel Feiszt Ottó munkaviszonyát tavaly szeptember 8-ától megszüntette a Zalaerdő Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank. Ezt mondták ki jogerős ítéletben hétfőna megyei bíróságon.

Arany Gábor


A Zalaerdő Zrt.-t vezérigazgatóként 17 évig irányította Feiszt Ottó, aki összesen 27 esztendőt töltött az erdészeti cégnél. Tavaly – nem sokkal a kormányváltás után – július 14-én – tucatnyi más hasonló profilú erdészeti cég vezetőjével azonos sorsra jutott: indoklás nélkül visszavonták vezetői megbízását.

A nyugdíj előtt 15 hónappal álló, 40 éves munkaviszonnyal rendelkező szakembernek először további foglalkoztatást ígértek a cégen belül, ám szeptember 7-én másnapi hatállyal váratlanul rendkívüli felmondással megszüntették a munkaviszonyát.

Ez a lépés eltért a többi erdészeti cégvezetővel szemben alkalmazott eljárástól, mert őket közös megegyezéssel menesztették. A döntés ellen Feiszt Ottó munkaügyi bírósághoz fordult, amely első fokon jogalap nélkülinek minősítette a rendkívüli felmondást. A munkáltató ugyanis arra hivatkozott, hogy az 56 ezer hektáron gazdálkodó, és 2010 első fél évében 1,1 milliárd forint nyereséget elérő céget irányító vezérigazgató ténykedése alatt többször szabálytalanul utazott, mert nem az arra jogosult adott ezekre engedélyt és ily módon jogtalanul vett fel napidíjat is. Ezekből a bíróság az utolsó három évet, azaz összesen négy utazást vizsgálhatott.

A munkáltatói érvek azonban a bíróság előtt nem állták meg a helyüket, mert az utak jogszerűek voltak.

A munkaügyi bíróság ítélete elleni fellebbezés miatt másodfokon a megyei bíróság tárgyalta az ügyet.

A hétfőn kihirdetett jogerős ítélet kimondta, Feiszt Ottó munkaviszonya hétfőn, azaz 2011. június 27-én szűnt meg, addig jár neki a vezérigazgatói fizetés. Az elmaradt egyéb, munka törvénykönyve szerinti juttatások – felmentésre járó bér, végkielégítés – kompenzálására pedig átalány-kártérítésként hét hónapi átlagkereset megfizetésére is kötelezték a Zalaerdőt.

Feiszt Ottó visszakapja azt a prémiumelőleget is, amit a vezetői megbízatásának visszavonása utáni hercehurcában azzal fizettettek vele vissza a cég számlájára, hogy ennek fejében munkaviszonya fennmarad nyugdíjazásáig, és akkor majd közösen egyeznek meg távozása feltételeiről. Nem így történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!