Hírek

2011.05.12. 11:09

Új igazgató irányítja az egészségügyi képzést az egerszegi főiskolán

A felsőoktatási rendszerben elfoglalt helyének stabilizálása és a megyei kórházzal meglévő kapcsolatának erősítése érdekében történt vezetőváltás a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egészségtudományi Karának Zalaegerszegi Képzési Központjában - közölte csütörtökön zalaegerszegi sajtótájékoztatón a kar dékánja.

MTI

Betlehem József bejelentette: csütörtöktől Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója a zalaegerszegi képzés megbízott igazgatója.
   
A váltástól azt várja az egészségtudományi kar vezetése, hogy a zalaegerszegi felsőoktatás területén, a zalai felsőoktatás részeként az eddiginél nagyobb szerepet játszhat a képzőközpont az értelmiség megtartásában is. Mindezen túl olyan oktatásfejlesztési elképzeléseket tud megvalósítani, amelyek a régió munkaerő-piaci szükségletét is szolgálják, s ezeket az elképzeléseket a város és a megye képviselői szintén támogatják.
   
A jelenleg csaknem 300 hallgatót oktató zalai intézménnyel kapcsolatban a dékán arról is beszélt, hogy eddig főként a képzést és a tudományos hátteret biztosította az egyetem, s ez most a gyakorlati gyógyítás lehetőségével bővül. A Zala Megyei Kórházzal való kapcsolat erősítése a tudományos jellegű fejlesztésekben és az innovációban is szerepet kap, bővülhet a pályázati támogatások megszerzésének esélye, illetve az egyetemi képzési szint lehetőségét is megteremtheti Zalaegerszegen.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: a főiskola iránti hallgatói érdeklődés az elmúlt évtizedek biztató kezdete után az utóbbi években némileg csökkent. Erről többször tárgyaltak a dékánnal, közösen gondolkodtak olyan lehetőségekről, amelyek újra a régió meghatározó képzésévé tehetik a zalaegerszegit.
Hozzáfűzte, hogy a város anyagilag is mindig támogatta a képzési központot, példaként a biomechanikai kutatólabor létrehozásához adott pályázati önrészt említette. Hangsúlyozta, hogy a város a jövőben is minden eszközzel támogatja a képzést, egyben reményét fejezte ki, hogy a vezetőváltás a szervezeti és szakmai megújulás első lépcsője is egyben.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: a zalaegerszegi városvezetés és a megyei önkormányzat a közös érdekeit szeme előtt tartva fogott össze azért, hogy ismét kiemelkedő szerepet töltsön be a képzési központ. Meglátása szerint csak akkor lehet értékes emberekkel feltölteni a munkahelyeket, ha egészséges és képzett szakemberek vannak, akik helyben elérhetik a szükséges oktatást és a munkalehetőséget biztosító intézményeket.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte: az elmúlt csaknem egy évtizedben a zalaegerszegi felsőoktatási alapítvány irányítójaként maga is azt tapasztalta, hogy csökkent az egészségügyi képzés iránti érdeklődés. Utalt rá, hogy a 2005-2006-ban létrehozott biomechanikai és ultrahangos laboratórium mintegy 100 milliós fejlesztés volt, illetve említést tett arról is, hogy a megyei és a városi önkormányzat, a képzési központ és a megyei kórház közös hosszú távú fejlesztési koncepciót készít a jövő hónapra.

Csidei Irén, a képzési központ újonnan megbízott igazgatója azt mondta: egészséges és tanult fők szükségesek ahhoz, hogy továbbvigyék az országot, erősítsék a megye szerepét. A formálódó Semmelweis Terv az egyik alapja annak, hogy az egészségügyi felsőoktatás és az egészségügyi ellátórendszer nem választható el egymástól. 

- Sok fejtörést okozott a felkérés - mondta érdeklôdésünkre dr. Csidei Irén. -Nem lesz egyszerű a munka, de azt gondolom, megoldható, s nem von el idôt a kórház vezetésétől. Meggyôzôdésem, fontos a képzési központ és a gyakorlati helyet biztosító egészségügyi intézmény közötti szoros kapcsolat, hiszen az egyik fejlesztése maga után vonja a másik fejlesztési szükségletét - emiatt vállaltam el a megbízatást.   

Kifejtette: az új egészségügyi terv az eddiginél nagyobb szerepet szán a Zala Megyei Kórháznak, s a gyakorlati képzésekhez igazított akkreditált képzőhelyként a munkahelyteremtésben is fontos szerepet játszik.    

   
Lapunk korábbi közlése szerint az intézményt hét éven át irányító Zsigmond Edit megbízását indoklás nélkül vonták vissza május elején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!