Hírek

2011.05.10. 05:43

Törvényes vád nélkül jártak el a bíróságok a keszthelyi rendőr ellen

A Legfelsőbb Bíróság megszüntette a büntetőeljárást Rainiss Gábor ellen. A keszthelyi rendőr őrnagyot korábban jogerősen elmarasztalták két rendbeli hamis vád miatt.

Arany Gábor

Az ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet elbírálva jutott arra a döntésre minap a legfőbb bírói testület, hogy a korábban Keszthelyen szolgált, jelenleg gyermekével gyesen lévő tiszttel szemben az ítéletet hatályon kívül helyezi, a hamis vád miatti büntetőeljárást megszünteti.

Rainiss Gábor ügye 2006 nyarára nyúlik vissza. A munkahelyén igazságkereséseiről, pereskedéseről is ismert harmincas éveiben járó férfi beadványaival, feljelentéseivel sok hatóságot foglalkoztatott.

A most Legfelsőbb Bíróság elé került ügyben idén január közepén született jogerős ítélet Veszprémben. Ennek rövid lényege, hogy Rainiss Gábor egyik feljelentését elutasította a hatóság, amit az ő e-mail címéről érkező levél panaszolt meg. Ebben az szerepelt, hogy 2006. június 20-án a nyomozó ügyészségen történt kihallgatásán nem volt jelen védője. Ennek ellenére az eljáró ügyész jelenlévőként tüntette fel a jegyzőkönyvben és aláíratta vele, mintha ott lett volna. Ha ez így volt, akkor megvalósult a hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás, amelyben a védő bűnsegéd volt. Ezen állítás azonban nem igazolódott be, Rainiss Gábort az érintett védő és ügyész hamis vádért feljelentette, amit végül pótmagánvádas eljárásban követett elmarasztalás.

Rainiss Gábor tagadta, hogy a vád alapjául szolgáló e-mailt a freemailes postafiókjáról ő küldte el 2006. december 12-én. Azt elismerte, hogy számítógépén elkészítette a panasz szövegét, ezt jogi képviselőjével egyeztette. Ez után lementette az iratot, s később fedezte fel, hogy valaki azt elküldte. A lakásában többen is hozzáférhettek a számítógéphez, és rendszeresen használták is. Az üzenetet pedig általa meg nem nevezett családtagja küldte el. Állítása szerint a panasz azonban át lett fogalmazva. Mivel nem ő küldte el, így a bűncselekményt az követte el, aki az entert a számítógépen megnyomta, érvelt.

Mivel a panaszában foglaltakat nem tudta bizonyítani, Rainisst első fokon a kanizsai városi bíróság 500 napi tétel, azaz 80 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Ezt fellebbezése után a Veszprém megyei bíróság megrovásra enyhítette.

Az ítélet ellen Rainiss Gábor felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz felmentés, illetve hatályon kívül helyezés érdekében. E szerint a bűncselekményt nem követte el, a pótmagánvádas eljárás azért indult ellene, mert más bűnügyben elkövetett jogsértések miatt panaszt tett.

A Legfelsőbb Bíróság a felülvizsgálati indítványt megalapozottnak minősítette. Az indoklás lényege: magánvádra üldözendő és büntethető bűncselekményeknél nincs helye pótmagánvádnak. Ezért a hamis vád miatt az érintettek nem tehettek vádindítványt, ebből következően a bíróságok törvényes vád nélkül jártak el. Az indítvány egyéb állításait részleteiben nem vizsgálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!