Hírek

2011.05.10. 06:20

Sürgősségi: az új rendszer azonnal kiemeli az életveszélyes helyzeteket

Egyszerűbb betegirányítás, az életveszély gyors elhárítása, költséghatékonyabb működés - dióhéjban ezek a Zala Megyei Kórházban alakuló sürgősségi osztálytól remélt előnyök.

Magyar Hajnalka

Mint arról lapunk is beszámolt, javában zajlik az osztály kialakítása, hiszen ősztől már az új rendszer szerint tervezik fogadni a betegeket Zalaegerszegen. Az új szisztéma mélyebb megismerése érdekében tegnap szakmai napot tartottak a kórházban, ahol a belgyógyászattal valamint a kardiológiával kialakítandó munkamegosztás részletein túl a kórház orvosai a kaposvári kórház e területen szerzett tapasztalatait is megismerhették.

Mielőtt beavatást nyernénk ezekbe, dr. Csidei Irén főigazgatót arról kérdeztük, mit várnak az új rendszertől, miért van jelentősége a bevezetésének?


- A sürgős ellátásra szoruló betegek egykapus beléptetése nagyban hozzájárul a betegutak lerövidítéséhez - kezdi a főigazgató. - Hogy miért? Egyrészt, mert az akut ellátást igénylő páciens sok esetben helyben megkapja a végleges ellátást, s otthonába távozik. Más esetben megfigyelésre lefektetik, esetleg további vizsgálatokra vagy kórházi osztályra utalják. Mindez elérhető a nap 24 órájában, s intenzív specialista, baleseti sebész, kardiológus vagy belgyógyász szakorvos felügyeletével zajlik.

A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban immár hét éve gyűlnek a tapasztalatok a sürgősségi centrumban.

- Röviden összegezve azt mondhatom, az egész kórház működése racionálisabb lett - kezdi dr. Varga Csaba osztályvezető főorvos. - Korábban 20-30 ambulancián láttak el kórházunkban akut betegeket, most ehelyett egyetlen helyre koncentrálódott a megfelelő mennyiségű és minőségű műszer, ami az újraélesztéshez és a sürgős ellátáshoz nélkülözhetetlen. Ebből következik, hogy sokkal jobb a kihasználtságuk, s az ott dolgozó kollégák hatalmas rutinra tettek szert az ilyen esetek ellátásában. További előny, hogy a rendszer azonnal kiemeli az életveszélyes eseteket.


A centrum előnyei
● A többi osztály napi munkáját nem zavarja az akut betegek érkezése és távozása Csökken a felesleges kórházi felvételek száma, s valamelyest csökkenthető az ügyeletes orvosok száma is
● A rendszer pénzügyi megtakarításokra nyújt alkalmat
● Fontos tudni, hogy nem az érkezési sorrend és nem a hangosság dönti el az ellátási sorrendet, hanem az eset súlyossága, aminek megítéléséhez az egész világon használatos objektív mérőrendszert használnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!