Hírek

2011.05.30. 18:03

Időjóslásra nem vállalkozik, de mér az OMSZ-nek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat számára Kehidakustány bázishelyszín, az adatrögzítés egy család mindennapjainak tradicionális része lett.

Sámel József

Falujárás programunk során látogattunk el Ódor Imrénéhez, aki örökösként immár 35 esztendeje visz egy meteorológiai megbízatást. Ha esik, méri a naponta lehulló csapadékot, ha fúj, jegyzi a szélirányt.

- Volt, hogy kértek tőlem az ismerősök prognózist, de mondtam, hogy jósolni nem tudok  - nevet Ódorné Aranka, aki a méréseket nem hobbiból végzi, s nem tagadja, hogy kedvét leli benne.

Gyűjtött adatait az Országos Meteorológiai Szolgálat használja fel.

.- A kezdet arra az időre esik, amikor itt mezőgazdasági szakmunkásképző iskola működött  -- folytatta. - A méréseket akkor az intézményben végezték. Az iskola megszűnésekor Hosszú Pál tanár úr a férjemet kereste meg, aki agronómus volt itt a gazdaságban, s kérte, hogy vegye át a feladatot. A párom magára vállalta, s amikor meghalt, ez rám maradt.

A felszereltség minimális: a kertben áll az agrometeorológia történelmének kitartó darabjaként egy Hellman-féle csapadékmérő.

- Mindössze ennyi  - mutatta az oszlopra erősített fémhengert.  - Ha fúj, a szél irányát jegyzem, ahhoz műszer nincs.

Ottjártunkkor éppen esett. Aranka néni hozta a mérőhengert, beleöntötte a szabványos gyűjtő edény tartalmát.

- Nem sok, egészen pontosan 0,9 milliméter  - olvasta le.

 

Az adatokat az erre rendszeresített füzetbe bejegyezve minden hónap 10-éig küldi meg postai úton az Országos Meteorológiai Szolgálatnak. Azt mondja: nem érzi túlzott kötöttségnek a feladatot.

- Nagyon ritka, hogy én elutazzak valahova, de ha ez elkerülhetetlen, a családtagokra mindig számíthatok, átveszik tőlem a munkát  - említette.  - A kiértékelést a szakemberekre hagyom, a mérésekből magam sosem próbáltam felállítani valamiféle időjárási naptárat. Az emlékezetemben azonban a jellemző dolgok megmaradnak: például az, hogy tavaly igen csapadékos esztendőnk volt, egész évben 980 milliméter feletti mennyiség esett.
 
Munkájával már találkozott a szakirodalomban.

- Kedves élmény volt, amikor az unokahúgom a tanulmányai során találkozott egy itteni mérési adattal. Mutatta a tankönyvében a kehidai 065-ös mérőállomási értékek egyik időszaki jegyzékét.

 Képek a falujárásról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!