Hírek

2011.05.22. 06:25

Frontok jönnek, mennek

Mostanában gyakori, hogy egyik nap bőrig ázunk, s a nagy szélben majdnem megfagyunk, másnap pedig verőfényes napsütésben van részünk. A hirtelen jött meleg vagy a gyors lehűlés komoly hatással van a szervezetünkre, az egészségeseket is megterheli, nem beszélve a krónikus betegséggel küzdőkről.

Kelemen Valéria

A szélsőséges időjárási viszonyokhoz - miként minapi körútunkon tapasztaltuk - sokan, sokféleképpen próbálnak alkalmazkodni.

A kanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákjai szokásukhoz híven szerda délután is a Medgyaszay Ház lépcsőjén napoztak, ott kértük ki a véleményüket. Kiderült: többségüket nem viselik  meg a frontok, ám a szüleiket és a  nagyszüleiket annál inkább. 

- Nem kell néznem az időjárásjelentést, mert a nagymamámnál nincs jobb meteorológus - mosolygott Kovács Adél. - Ha fáj a bokája, akkor másnap biztosan eső lesz.

- Örülök, hogy kijött a jó idő, cseppet sem zavar, hogy egyik napról a másikra komoly hőingadozás is lehet - vette át a szót Jakabfi Adri, aki fehér bőre ellére is imád napozni. - Anyát zavarják a frontok, lehűléskor fejfájás gyötri, olyankor gyógyszert vesz be.

Tóth Erikát megviseli a drasztikus időjárásváltozás, ha teheti, akkor lepihen, s gyógyszer nélkül próbálja átvészelni a nehézségeket. A társaságban sütkérező Nagy Mátéról, Gilitsch Gergőről,  Göcz Csabáról és Balázsról kiderült: jobban szeretik a hideget, s Szlávecz Tomi sem a fényérzékenység, inkább a divat miatt hord napszemüveget.  


A közeli kávézó üzletvezetőjétől, Varga Katalintól hallhattuk: sok diák fronthatásra panaszkodva tér be oda, s főként zöld teával csillapítják a fejfájásukat.  
- Sajnos engem is zavar az időjárásváltozás - mondta Kati, akit migrénes fejfájás kínoz. - Lesötétített szobában vizes ruhát teszek a homlokomra, nálam ez a jó taktika.

A szomszédos közművelődési intézményben dolgozó Tuboly Józsefnét hét elején viselte meg a front, de a szerdai napsütésben jól érezte magát. 
 - Hétfőn reggel 7 fokot mutatott a hőmérő, most 27 van, ez az ingadozás egy egészséges szervezetet is megvisel - mondta. - A védekezési taktikámat gyógyszer helyett a sok folyadékra és a többszöri kevesebb evésre építem.

Alsónemesapáti háziorvosa, dr. Selmeczi Kamill szerint elsősorban a szervezet alkalmazkodóképessége dönti el, hogy okoz-e valamilyen panaszt, tünetet, vagy betegségre hajlamosító elváltozást egy-egy időjárási frontváltás. A  szélsőséges időjárási helyzetek viszont  már nemcsak a beteg szervezetnél, hanem az egészségesnél is okozhatnak alkalmazkodási problémákat.
- Általában ezek a változások a krónikus betegségben szenvedőket jobban érintik, s van néhány olyan betegségtípus, amelyik jellemzően vagy a hideg  vagy melegfront esetében kifejezett rosszulléteket is okozhat - mondta az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége elnöki tisztét is betöltő zalai háziorvos.

Hallhattuk: a  közeledő melegfrontnál a szív- érrendszeri betegeknél a vérnyomás kiugrása miatt akár súlyosabb kórképek is kialakulhatnak, nagy melegben gyakrabban fordulnak elő agyi történések, míg a hidegfront esetében inkább a görcshajlamok fokozódnak. Időseknél az alkalmazkodási reakció megnyúlása miatt a meszes, deformálódott izületek is jobban fájnak. 

A 80. életévében járó kanizsai Buti Jánosné az utóbbi időben rendkívüli módon reagál az  időjárásváltozásra, s nála éppen a hidegfront veri ki a biztosítékot: megtörtént, hogy reggel 120, este pedig már 260 volt a vérnyomása.
- A melegfrontra ellenkezőleg reagálok, még ide sem ér, de már levert vagyok - árulta el Erzsi néni, aki olyankor elmegy sétálni, s egy óra járás után már jobban is érzi magát. - Az orvosom is arra bíztat, hogy minél többet mozogjak, mert ebben a korban az ember hajlamos az ellustulásra. Régen is jöttek-mentek a frontok, de nem értem rá ezzel foglalkozni, hiszen ott volt a  három gyerek meg a munka. Mostanában sajnos a gyógyszertárat is sűrűn látogatom.


- Nem csak minket, időseket, minden élőlényt érint a drasztikus időjárásváltozás - vélte a 67 éves Tarr Ernőné, aki az izületeiben érzi a frontokat.- Befolyásolja az életünket, a viselkedésünket, a türelmünket, a  hozzáállásunkat.

- A férfiakat még jobban megviselik a frontok, idegesebbek, robbanékonyabbak, mint a nők - vette át a szót a férje, akinek reumatikus, valamint szív- és érrendszeri problémáit hozza elő a hidegfront. 

- Ernő olyankor beveszi a gyógyszereit, de az ingerlékenységét nehéz elviselni, így inkább elmegyek a boltba - mosolygott Rózsika, aki a felkészülés érdekében a meteorológiai előrejelzéseket  is figyeli.

- Több mint ötven éve vagyok a szakmában, így nekem elhihetik: frontok mindig is voltak, bár az elmúlt másfél-két évtizedben kicsit több lett a szeszélyes, erőteljesebb időjárási folyamat - mondta az időjárás-előrejelzés hazai szakembere, Vissy Károly, aki gyakorta időzik zalaszántói birtokán. - A globális éghajlatváltozás tényét elfogadom, de nem olyan mértékben, mint azt a média kezeli manapság. 

A népszerű meteorológustól a  nyárra vonatkozó prognózist is kértünk, de nem kaptunk.

- Azt még megreckírozom, hogy megmondjam: egy hét múlva hány fok, s vajon esős vagy napos idő lesz-e, s utána még egy hétig tendencia jelleggel, de a tudomány jelenlegi állása mellett körülbelül 14 nap az, ameddig olyan előrejelzést lehet készíteni, amire érdemes odafigyelni - szögezte le. - Arra nem tudok válaszolni, hogy a nyár milyen lesz, s egyetlen olyan felelős szakember nincs, aki erre vállakozzon. Aki ilyet tesz, az vagy valamiben fanatikusan hívő, vagy kókler. 

A 76 éves Vissy Károlytól hallottuk: munkabírása érdekében sportolással őrzi meg vitalitását, telente például síel. A hideget és a meleget egyaránt szereti, bár mindinkább megviselik a frontok. 
- Fiatal koromban nem akartam hinni az időjárási frontok élettani hatásában, de ahogy az ember öregszik, s szedi össze a nyavalyákat, úgy jön rá, hogy bizony van fronthatás - mosolygott búcsúzóul.


Az életkorral nő a frontérzékenység (Kelemen Valéria jegyzete)
Egyszerűen imádom a napsütést, így nekem már egy felhők mögül kibújó napsugár is elég a boldogsághoz. A napozás felmelegíti a szívemet, ha tehetem, az utcán is a napos oldalon járok, hogy minél  több energiát és boldogsághormont szívjak magamba. A nagy meleggel és a hideggel sincs semmi bajom, ám ha borús az ég, elkedvetlenedek, az esőt pedig ki nem állhatom. Eddig úgy gondoltam, hogy nem zavarnak az időjárási  frontok, de ez a mostani riport készítése során megdőlt: csütörtök reggel be kellett vennem egy fejfájás csillapítót. Lehet, hogy ez is a korral jár? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!