Hírek

2011.05.01. 19:25

A megújuló élet jelképe: búzaszentelés Tófejen (képgalériával)

A fű kinő, ez az egyszerű tény az áldás titkát hordozza, mert Isten megadja nekünk, hogy növekedjen a termény, szaporodjon, legyen táplálékunk. Ezekért is hálát adunk, fogalmazott vasárnapi beszédében Bognár István plébános Tófejen.

Arany Gábor

A gutorföldei plébános szavait sok ezren követhették figyelemmel, hiszen a tófeji Szent Család templombéli misét a Kossuth rádió is közvetítette. Jeles alkalomból, az országos búzaszentelést idén a zalai településen tartották.

Bognár István beszédében a génkezelt kukoricát termelő amerikai gazda és a hagyományos módon gazdálkodó szomszédja esetét említette. A történet szerint a hagyományos kukoricát is beporzó génkezelt növény kifejlesztője beperelte az egyszerű gazdát, mert az nem fizette meg a kutatás licensz-díját. És nyert a cég. 


- Talán egyszer kimegyek Amerikába és próbapert indítok, hiszen én képviselem Istent, aki ezt a géntechnológiát a kezünkbe adta, amivel fejlesztjük Isten búzáját, árpáját. Ez mind az emberiség adománya, amely Istentől jön. S ha nem is fizetünk érte neki, de tartozunk neki - fogalmazott

A szent misét követően az anyák napja alkalmából műsorral tisztelegtek az édesanyák előtt. Ezután indult a búzaszentelő körmenet.
- A búzaszemnek el kell halnia ahhoz, hogy termést hozzon - fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő már a templom szomszédságában a zöldülő vetés mellett. - A búza megújulás, a folyamatos változás jelképe is, mint ami az életünkre is jellemző - hozott hasonlatot.

Szavait követően Bognár István plébános megáldotta vetést.
 
Eredetileg húsvéti időben tartott bűnbánati-áldáskérő körmenet a természeti csapások elhárítására. Ezt a körmenetet Nagy Konstantin óta a keresztények is megtartották, majd hozzá kapcsolódott a vetések megszentelésének szertartása, amelynek IX. századi formulái Franciaországból, a XI. századiak pedig Németországból ismertek. A néphit, mint minden más szentelménynek, a megszentelt búzaszálaknak is különös erőt tulajdonított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!