Hírek

2011.04.16. 06:09

Brutális éjszakai mészárlás a bekeházai telepen

Rövid időn belül kétszer csapott le a bekeházai szarvasmarha-telepen a véres fosztogató, bár a történtek ismeretében többen lehettek. A közelmúltban két szarvasmarhát megöltek, kettőt megsebesítettek.

Hajdu Péter

Az ügyről Horváth Zoltán, a tejtermelő tehéntartással foglalkozó Taxbi Kft. intézője adott tájékoztatást lapunknak. Az első eset hat hete történt. A cég bekeházi szarvasmarha-telepén az ismeretlen tettesek kifigyelhették az éjjeliőr mozgását, s az istállóban véres munkának láttak. Két vemhes üszőt többször fejbe vágtak valamilyen nehéz fémtárggyal, de nem sikerült az állatokat így leteríteniük. Egy harmadiknak azonban elvágták a nyakát, majd az elfekvő állat felül levő végtagjait - a jobb lapockát és a combot - levágták róla, és elvitték. Ez csak részben sikerült, mert menekülés közben az első lábat elhagyták a közelben. A brutális módon leölt állat vemhes üsző volt, a telepet vezető szakember elmondta, a kár mintegy 730 ezer forintra tehető.

Az eset azonban nem maradt ennyiben. E hét elején, szerdára virradó éjszaka folytatódott a telepen a mészárlás. A kerítést átvágva ismét behatoltak a területre, és egy növendék üszőnek, mintegy két és fél mázsás, pihenő állatnak vágták át a torkát. Ez esetben a két hátsó lábat, a combokat távolították el a testről.


- A hét elején leölt üsző tenyészállat volt, az értéke körülbelül 250 ezer forintra becsülhető, a két eset során közel egymillió forint kára keletkezett a gazdaságnak. De most nem is ez a legfontosabb. Hasonló brutális cselekményről korábban csak Borsod megyéből hallottunk. Nem gondoltam volna, hogy itt nálunk, Zalában is megtörténhet hasonló. Lopás előfordult az évek folyamán, de ilyesmire nem volt még példa mifelénk - említette a szarvasmarha-telep vezetője.

A bekeházi szarvasmarha- telep rendezett. Kerítés veszi körül, melyen belül 10 hektáros területen helyezkednek el a különféle tárolók, istállók. Az éjjeliőr ekkora területet nem lát át. Talán jobb is, hogy nem találkozott a tettesekkel.

- Reggel elsőnek érkeztem hat óra felé, végigjártam az istállókat, és amikor megláttam az istálló elején a megcsonkított állatot, szinte rosszul lettem. Horrorisztikus látvány fogadott, egész nap görcsben volt a gyomrom - emlékszik vissza arra a kora reggelre az először érkező dolgozó.

A cég vezetése mindkét esetben megtette a feljelentést. A rendőrségtől érdeklődtünk, s Csizmazia Péter, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense válaszában közölte, hogy a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon lopás bűntett gyanúja miatt indítottak nyomozást, az eljárás jelenleg is folyamatban van.


A tett helyszíne
Az olasz tulajdonban levő Taxbi Kft. bekeházi telepe növendéknevelő telep, ahol mintegy kilencszáz jószágot tartanak. Választás után kerülnek oda a borjak, majd ellés előtt két hónappal viszik át őket a tejtermelő telephelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!