Hírek

2011.03.29. 06:37

Uniós direktívára hivatkozva változtatnak az őrző-védőknél

Európai uniós direktívára hivatkozva jövő évtől megszűnik a kötelező szakmai kamarai tagság. A személy- és vagyonvédelemben dolgozókra, illetve a magánnyomozókra vonatkozó törvénymódosítást minap fogadták el.

Arany Gábor

 Horváth József, a szakmai kamara megyei vezetőjének tájékoztatójából kitűnik, az új szabályozás szerint a kamarai tagok októbertől ez év végéig a kamara országos elnökéhez intézett egyoldalú írásbeli nyilatkozattal tarthatják fenn tagságukat.

Ennek hiányában a tagság megszűnik. A kamara köztestületként továbbra is a személy- és vagyonvédelem meghatározó tényezője marad. Feladatai közé tartozik többek között, hogy az ilyen tevékenységgel összefüggő ügyekben képviselje a kamara testületeinek és tagjainak általános szakmai érdekeit. Emellett közreműködik a szakképzésben, vizsgáztatásban, emelte ki Horváth József.

Több kérdés felmerül azonban a törvénymódosítás kapcsán. A kötelező tagság megszűnése ugyanis annak fényében különös, hogy ugyanarra az uniós direktívára hivatkozva a három egészségügyi, valamint a kereskedelmi és iparkamaránál a közeljövőben vissza akarják állítani a kötelező kamarai tagságot, hívta fel rá a figyelmet az elnök. Ráadásul az Alkotmánybíróság több határozatban kifejtette, hogy a szakmai kamarával szükségszerűen velejár a kötelező kamarai tagság.

Válaszra váró kérdés az is, miből lesz képes a kamara ellátni azokat a feladatokat, amelyeket az állam törvényben előír a részére. Bevételei ugyanis a kötelező tagság megszüntetése miatt várhatóan drasztikusan lecsökkenhetnek. Erre és a módosításokkal összefüggő egyéb kérdéseikre választ vár a kamara.

Jövőre lép életbe az a változás is, amely a szakmában elharapódzott alvállalkozói láncolatok kiszűrését szolgálja. E szerint januártól a személy- és vagyonvédelemre szerződő vállalkozás a feladat ellátásához csak az eredetileg megbízást adó előzetes hozzájárulásával szerződtethet alvállalkozót. Az alvállalkozó pedig további alvállalkozót már nem vonhat be.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának fellépésére vették be a törvénybe azt az előírást, hogy közterületen vagy nyilvános helyen a vagyonőr viseljen formaruhát. Ezen fel kell tüntetni annak a vállalkozásnak a nevét vagy engedélyezett rövidített nevét, amellyel munkaviszonyban áll, továbbá a vagyonőr nevét és a vagyonőr megjelölést. Az elektronikai vagyonvédelmi rendszert tervező vagy szerelő esetében nem kell formaruha, de az azonosításhoz szükséges adatokat kitűzőn kell feltüntetni. Az ombudsmanhoz ugyanis sok panasz érkezett amiatt, hogy az őrök személyazonosságának meghatározása nehézkes, ami az állampolgárok panaszaival kapcsolatos ügyintézést megnehezíti, illetve ellehetetlenítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!