Hírek

2011.03.26. 06:24

Felszentelték a felújított gyenesdiási templomot

Gyenesdiás arculatában, kultúrájának megjelenítésében is nagy jelentőségű eseményt ünnepeltek pénteken, a Havas Boldogasszony-templom felújítását követő szenteléssel.

Horányi Árpád

Igen sokoldalú segítséggel kerülhetett sor a rekonstrukcióra, amivel a templom a hitélet gyakorlásához, s ezzel együtt a községhez és annak turizmusához a küllemében is méltóvá vált.

A munkálatokra az egyházközség 35 millió forint támogatást nyert el az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében benyújtott pályázaton. Ez a külső felújításra, valamint a templom előtti téren álló Szentháromság-szobor restaurálására és a környezet rendezésére nyújtott fedezetet. További költségigény merült fel a torony harangjainak felújítására, aminek 2 milliós fedezetét helyi adományokból biztosították.


A példás összefogást méltatva a településtörténet és a község mai életének összefüggéseiről beszélt az ünnepségen dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Utalt arra, hogy a község lélekszáma az utóbbi 20 év alatt a duplájánál is többre emelkedett, immár elérve a négyezret. Mint mondta: a templom javát szolgáló összefogás példája az egymással, s az Istennel való kapcsolat ápolásának.

Gál Lajos, a község polgármestere felidézte: a Havas Boldogasszonynak szentelt templom 1894-ben épült, eklektikus stílusban. Egy korábban ott állt kápolna helyén emelték, Radits Ákos budapesti építész tervei alapján. A támogatás, az összefogás akkor is megalapozója volt a munkának, jelentős segítséget nyújtott Festetics Tasziló, a templom felszereléseit pedig Diás lakóinak adományaiból vásárolhatták meg.

Deák Ákos házigazda plébános a mostani segítőkről beszélt, akik elődeikhez hasonlóan a jónak a felismeréséért, s annak az életre váltásáért dolgoztak. Említést tett elődje, néhai dr. Tóvölgyi László plébános felújítást kezdeményező munkájáról is.

A templomot, annak harangjait, s köztük a toronyban ideiglenesen elhelyezett, a pápa által megáldott Kézfogás harangját dr. Márfi Gyula érsek szentelte meg, majd ünnepi misét celebrált.


Keszthely környéki keresztek
A templom felújításának ünnepére jelent meg új kiadásban néhai dr. Réthelyi Jenő, az ünnepségen részt vett miniszter édesapja helytörténeti kötete. Az egykori keszthelyi röntgenfőorvos „Útszéli keresztek Keszthely környékén” című munkája 1984-ben jelent meg az Etnográfia folyóirat sorozata részeként. A szerző iránymutatásait követve a gyenesdiási keresztek nagy része megújult. A kiadvány ugyancsak sok társadalmi segítséggel való ismételt közre adása tisztelgés dr. Réthelyi Jenő emlékének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!