Hírek

2011.02.17. 14:19

Szent György-napra készülnek a Georgikon Majormúzeumban

A hagyományok szerint Szent György napja jegyében, de idén a húsvéti ünnepekkel való egybeesés miatt egy héttel korábban nyitja meg kapuit a keszthelyi Georgikon Majormúzeum.

Horányi Árpád

A szezonnyitók tradicionális eseményei mellett mindig jelentkezik újdonságok kínálatával is a múzeum. Elmaradhatatlan tavaszi hagyomány a gőzgép elindítása, gyermekrajzok, kézműves alkotások kiállítása, ezekkel is megidézve a mezőgazdasági munkák megindulását. Mindemellett nyílik idén egy kádárműhely.

Dr. Szabóné Lázár Ibolya, a múzeum vezetője elmondta, hogy a korábbi években a bognár- majd a kovácsmesterséget reprezentáló miliőt teremtettek a kismesterségek hajdani eszközeinek életszerű kiállításával. Most hasonlóképpen, mintegy 30 négyzetméteren kapnak helyet a kádármesterség szerszámai. A teljes felszerelést egy ceglédi családtól vásárolta meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, s adta át a Georgikonnak. A hagyatéki darabokkal most a majormúzeum restaurátori műhelyében foglalatoskodnak a szakemberek, felkészítve azokat a bemutathatóságra.


Az 1972-ben létesült majormúzeum korabeli épületei a rekonstrukciókkal fokozatosan váltak alkalmassá az új funkciókra. Idén ugyancsak történelmi léptékű fejlődés küszöbéhez érkezett az intézmény: pályázati támogatással hamarosan elkezdődik egy 192 millió forintnyi ráfordítással járó fejlesztés. A szabad területen élménygazdaságot hoznak létre.

Az intézmény vezetésének régről tartó, s eredményes törekvése, hogy élővé tegye a múzeum miliőjét. Ebből az indíttatásból vált hagyománnyá az idén immár 6. alkalommal sorra kerülő géptalálkozó, a múzeumok éjszakája programokhoz való csatlakozás kezdetektől, gyermekek körében a nyári szünidő alatt a majorbéli kalákák rendezése.

Az idén induló beruházással még inkább életszerűvé válik a hajdani mezőgazdálkodás megidézése a szántóföldi és konyhakerti növények, gyümölcsösök régi magyar fajtáinak megismertetésével, nyári konyha, baromfiudvar, szérűskert, aszaló és egyebek létesítésével, amik már a 2012-es év újdonságai lesznek.


EGY ÉVTIZED MÉRFÖLDKÖVÉNÉL
Dr. Szabóné Lázár Ibolya 10. éve vezeti a Georgikon majormúzeumot. Idén újabb sikeres pályázata révén további 3 évre szólóan kapott kinevezést. Terveinek megvalósítása mérföldkövekkel jelzi az intézmény fejlődésének útját. Az idei esztendő immár egy olyan stratégia kiindulópontja, amelyen keresztül a múzeum a Festetics korabeli gazdálkodástól az egész magyar agrártörténelmet élő elemekkel tudja megidézni. 



További cikkeket talál a témában a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!