Hírek

2011.02.07. 19:04

Önálló karrá vált! A számviteli főiskola negyvenéves álma vált valóra

Idén január 20-tól új, önálló Gazdálkodási Karként folytatja tevékenységét a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Pénzügyi és Számviteli Karának Zalaegerszegi Intézete. Mint a hétfői sajtótájékoztatón is elhangzott, a karrá válással 40 éves zalaegerszegi álom valósult meg; immár kari szintű felsőoktatással rendelkezik a város.

Sinkovics Eta

A Pénzügyi és Számviteli Főiskola Zalaegerszegi Tagozata  1971-ben kezdte meg működését, majd az integráció során vált a BGF pénzügyi és számviteli kar zalaegerszegi intézetévé. 


Sándorné dr. Kriszt Éva, a BGF rektora a karrá válás kapcsán kimelte: a képzések folyamatos bővülése  a magasabb szervezeti szintre emelés igényét hozta magával.
- A karrá válás nagyobb önállóságot, a gazdálkodásban, a kapcsolattartásban  is szabadabb mozgásteret biztosít a zalaegerszegi intézmény számára - hangsúlyozta. Reményét fejezte ki, a kar képzései komoly vonzerőt jelentenek a régió fiataljai számára.

Gyutai Csaba Zalaegerszeg polgármestere az idei év első nagy sikereként említette a város életében a számviteli főiskola önálló karrá válását. Mint mondta, az intézmény negyven éven át bizonyította, hogy a megyeszékhelyi felsőoktatatás zászlóshajója. Jelentősnek tartja a mostani állomást, melynek megvalósulásához a város folyamatosan igyekezett a  pénzügyi hátteret megteremteni. Bejelentette, a Kar működéséhez 3  éven át hozzájárul a város, idén 24,2 millióval, összességében pedig 77,3 millió forinttal.

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés alelnöke azt emelte ki, hogy a megye számára  nemcsak presztízskérdést jelent  a karrá válás, hanem az itt képzett hallgatók tudásának az elismerését is. A kibocsátott szakemberek a közigazgatásban, a gazdasági életben a régió számára is munkaerőt jelenthetnek. Kiemelte a város és a megye összefogását, úgy a karrá válás, mint az Infocentrum megvalósulásában.

Balaicz Zoltán a város alpolgármestere ezúttal a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány volt igazgatójaként idézte fel azt a folyamatot, amely elvezetett az önálló kar  megvalósulásáig.  Dr. Solt Katalin, a BGF zalaegerszegi Gazdálkodási Karának megbízott dékánja az intézmény kivívott tekintélyének megtartásáról szólt, valamint a tervezett új képzési formákról s a tudományos kutatás erősítéséről.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz benyújtott akkreditációs anyag pozitív elbírálásban részesült, dr. Réthelyi Miklós miniszter írta alá a BGF alapító okiratának módosítását; így létrejött Zalaegerszegen a BGF Gazdálkodási Kara. Az intézményben a pénzügyi-számviteli képzés mellett 2011 őszétől gazdaságinformatikus alapképzési szak,   valamint web programozó felsőfokú szakképzés is indul, a karrá válást követően pedig közszolgálati szak, illetve pénzügyi mesterszak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!