Hírek

2011.02.04. 17:18

Jogtalan volt a nagykanizsai kórház volt főigazgatójának fegyelmi elbocsátása

Egyetlen pont kivételével alaptalan volt a fegyelmi felelősség megállapítása a dr. Bicsak Ágnes ellen lefolytatott eljárásban. Ezért jogtalan volt elbocsátása, tisztes kártérítés illeti meg a nagykanizsai kórház volt főigazgatóját.

Arany Gábor

A Kanizsai Dorottya Kórház korábbi főigazgatóját, dr. Kovács Józsefet 2008 decemberében menesztette az önkormányzati közgyűlés. Munkakörét határozott idejű megbízással dr. Bicsak Ágnes kapta meg.  Tőle a megbízási idő letelte előtt,  2009 január végén vált meg a testület, a kórház új vezetése pedig fegyelmi eljárást indított ellen 2009 márciusában. Az öt pontba foglalt vétkek szerint a CT berendezés cseréjekor olyan előnytelen döntést hozott, amivel jelentős kárt okozott a kórháznak. A legsúlyosabb mulasztásnak az új computer-tomográf beszerzésének módját ítélték, amelynek során a közgyűlés határozatával részben ellentétesen, a szakmai vezető testület döntését figyelmen kívül hagyva olyan szerződést kötött meg dr. Bicsak, amely a kórház pénzügyi helyzetét kedvezőtlenül befolyásolhatja. 

Terhére rótták, hogy elődje számára  miután dr. Kovács József jogviszonya megszűnt  gépkocsi használatot, parkolási bírságot, telefonszámlát is engedélyezett kifizetni. A gazdasági igazgatója munkakörét pedig hatáskör nélkül állapította meg. Dr. Bicsak Ágnes szerint mondvacsinált indokokat hoztak fel ellene az előző kórházvezetés lejáratására.
 
A fegyelmi elbocsátás miatt dr. Bicsak Ágnes munkaügyi bírósághoz fordult. Az első fokon hozott döntés mindössze a telefonszámla kifizetésével kapcsolatos munkáltatói érvet találta megalapozottnak. Ezért a fegyelmi elbocsátás helyett a megrovást is elegendőnek ítélte. Ez alapján viszont a volt főigazgatónak kártérítésként tizenkét havi átlagkeresetet, 6,2 millió forintot ítéltek meg. Jogviszonya pedig felmentéssel szűnt meg ezért arra az időre, 3,5 hónapra jár neki 780 ezer forint átlagkereset, egymillió forint végkielégítés, plusz félmilliós perköltség.
 
Az ítélet ellen a kórház fellebbezett, az elbocsátás megalapozottságának megállapítása érdekében. A megyei bíróság pénteken helyben hagyta az munkaügyi bíróság ítéletét. Mint dr. Jakab Sándor, dr. Bicsak Ágnes jogi képviselője érdeklődésünkre elmondta, elégedett a döntéssel, amely azt is jelenti, hogy további 190 ezer forint perköltséget is meg kell fizetnie a kórháznak.
 
Az intézmény jogi képviselője, dr. Funtig Zoltán érdeklődésünkre közölte, a megbízást kapott arra, hogy a felülvizsgálati kérelmet nyújtson be a Legfelsőbb Bíróságra.



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre:

2009. január 27.
Leváltanák a kórház megbízott főigazgatóját

2009. január 30.
Új megbízott főigazgató

2009. március 25.
Botrány: Fegyelmivel bocsátották el a volt főigazgatót

2009. április 11.
Vajon ki kerül a kanizsai kórház élére?

2009. április 20.
Személyzeti tisztogatás zajlik a nagykanizsai kórházban?

2009. április 30.
Megválasztották a kanizsai kórház új főigazgatóját!

2009. május 7.
A bíróság elutasította a kanizsai kórház volt megbízott főigazgatójának keresetét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!