Hírek

2011.01.21. 07:46

Túl korán kialszanak a fények? Panasz a zalaegerszegi közvilágításra

Napi húsz perccel hosszabb közvilágítás havi 300-350 ezer forint pluszköltséget jelent a megyeszékhelynek, ahol évente 4000 órán át működnek az utcai kandeláberek.

Arany Gábor

Ezt dr. Kovács Éva, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője közölte érdeklődésünkre.
Azért fordultunk hozzá, mert több olvasói észrevétel érkezett szerkesztőségünkhöz, hogy reggel túl korán kialszanak a város fényei, ami balesetveszélyes az erősödő reggeli forgalomban.

Az osztályvezető elmondta, a megyeszékhelyen is az országban alkalmazott szabvány szerint, központilag, távműködtetéssel vezérlik a rendszert az úgynevezett közvilágítási naptár alapján. Ez a napfelkeltéhez és napnyugtához igazodik, valamint figyelembe veszi a település földrajzi elhelyezkedését is. Ez alapján működik a közvilágítás már évek óta, változtatás nélkül, és korábban még nem érte panasz.

- A felvetések hatására a szolgáltatót megkértük, hogy hosszabb időtartamú közvilágítást biztosítson a városban, erre a visszajelzés alapján pár napon belül sor kerülhet. Ez 5-20 perces többletet jelenthet - mondta. A város egyébként évente 130 millió forintot fizet az áramért és ezenkívül áldozni kell a hálózat fenntartására is, utóbbit az E.ON-ra bízták, de az áramot más cégtől vásárolják, ezt évről évre versenytárgyaláson választják ki.

Érdeklődtünk a rendszert működtető E.ON áramhálózati zrt.-nél is. Sajtószóvivőjük, Egyházi Nikoletta közölte: Zalaegerszegen nagyrészt rádiófrekvenciás vezérlésű közvilágítás működik. Ez a vezérlés csillagászati számítások alapján meghatározott, napról napra változó időpontokban kapcsolja be, illetve ki a közvilágítást. Az égbolt borultsági állapotát azonban nem tudja figyelembe venni ez a rendszer.

- Természetesen, ha az adott város, település önkormányzata jelzi arra vonatkozó igényét, hogy növeljük a közvilágítás működési idejét, azaz reggel később kapcsolja ki, illetve délután korábban kapcsolja be a rendszer a világítást, van lehetőség erre is - tett ígéretet.
- Egyébként a közvilágítással kapcsolatban többször felmerült olyan műszaki megoldás igénye, amely a ki- és bekapcsolás során figyelembe veszi az égbolt borultsági állapotát, az aktuális fényviszonyokat. Ezért társaságunk már dolgozik egy ilyen rendszer kidolgozásán. Ez a megoldás előreláthatólag ebben az évben már elérhető lesz az önkormányzatok számára - tette hozzá.

Dr. Kovács Éva közölte, ez a megoldás lenne a legkedvezőbb a városnak, és a szolgáltató számára sem jelenthet gondot, hiszen a mért fogyasztás alapján fizetnek az elektromos áramért.

Ezek is érdekelhetik