Hírek

2011.01.26. 07:15

Kisebb hátralékok? Rövidebb türelmi idő a tartozóknak

Az eddigi 90 helyett 60 nap türelmi időt adnak a gáz- és áramszolgáltatók a tartozó ügyfeleknek. Az illetékes államtitkár a minap közölte: várhatóan tavasz végén lép hatályba a változás, amitől azt várják, hogy a hátralékosok nem halmoznak majd fel kifizethetetlen adósságtömeget, és előbb segítséget kérnek a szociális szektortól.

Horváth A. Attila

Az érintettek aligha örülnek a szigornak: ezentúl két hónap és két felszólító levél után kikapcsolják őket a szolgáltatásból.

Mi szükség volt e szigorításra, illetve hová fordulhatnak segítségért, akik fizetési gondokkal küzdenek? - erről érdeklődtünk.

- 2008-hoz képest jelentősen nőtt ügyfeleink hátraléka, és ez a tendencia folytatódik. A jelenleg érvényes 90 napos kikapcsolási türelmi idő hosszú távon nem jelent megoldást a fogyasztóknak, ám a fizetési hajlandóságot rontja. Egyre nagyobb összeg felhalmozásához vezet, így mind kisebb az esély a teljes hátralék rendezésére - kezdte válaszát Egyházi Nikoletta, az E.ON régiós szóvivője.


A még hatályos szabályok szerint a 90 napon túl nem fizető ügyfeleket kapcsolják ki a gáz- és áramszolgáltatásból; függetlenül attól, hogy mekkora a tartozásuk. Az E.ON kétszer postáz felszólító levelet, harmadszor kikapcsolási értesítőt küld. Ha az ügyfél ezután sem lép, mérőóráját leválasztják a rendszerről.

Örök probléma a társasházak tartozása, itt ugyanis nem vizsgálják, melyik lakó nem fizette a közös számlát:
- Mivel társaságunk a társasházzal van szerződésben és nem egyenként a lakókkal, így mi az energiadíjat a társasháztól kérjük.

- Milyen segítséget kap a fogyasztó, aki mutat hajlandóságot a tartozás rendezésére, csak pillanatnyilag nincs rá pénze? - kérdeztük.

- Kérhet részletfizetést, ám fontos, hogy igényét ne közvetlenül a kikapcsolás előtt jelezze, mert ilyenkor már nem tudjuk ezt biztosítani - válaszolta Egyházi Nikoletta. Hozzátette: előre fizetős mérő felszerelését is kérheti az ügyfél, a védendő fogyasztók ehhez térítésmentesen juthatnak. (E mérőket úgy programozzák, hogy csak a kifizetett energiamennyiséget továbbítsák az ügyfélnek).


A kormányzati indoklás szerint a türelmiidő-csökkenés egyik következménye az lesz, hogy a hátralékos ügyfelek szorosabban együttműködnek majd a családsegítőkkel. Miben tudnak segíteni ezek az intézmények? - kérdeztük a zalaegerszegi Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ helyettes vezetőjétől, Mészáros Ágnestől.

- A leghatékonyabb forma az adósságkezelési szolgáltatás; naponta keresnek meg minket ilyen igénnyel. Aki jogosultságot szerez, annak tartozását 75 százalékban az állam fizeti, 25 százalékban ő maga. Ám ennek jogszabályi háttere és a türelmiidő-csökkenés között nincs szinkron: a törvény szerint minimum 6 havi, 50 ezer forintot meghaladó tartozással lehet bekerülni az adósságrendezésbe. Meggyőződésem egyébként, hogy a tartozók nagy része szeretne fizetni, csak nem tud, és jóval kevesebben vannak, akik nem is akarnak.


További cikkek a témában a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!