Hírek

2011.01.31. 07:27

Egyelőre nincs pályázati pénz

Pályázati források híján megszűnhet hét látássérültek rehabilitációjával foglalkozó regionális központ, amely az önálló életre készíti fel a fogyatékkal élőket.

Horváth Viktória

Márciustól októberig nem áll rendelkezésre sem hazai, sem uniós pályázati forrás, így az ott dolgozókat valószínűleg el kell bocsátani, a látássérültek pedig képzések nélkül maradnak. Nemcsak a szolgáltatás több hónapnyi szüneteltetése a gond: ha nem működtetik folyamatosan a központokat öt évig, akkor az eddig kapott támogatásokat is vissza kell fizetni. Jelenleg is új forrásokat keresnek a szakemberek, hogy ne kelljen bezárni az intézményeket, de a helyzet egyelőre kilátástalannak tűnik. Országosan több száz, akár ezer embert is érinthet a bezárás, s mivel évente 4000 ember veszti el a látását hazánkban, igény lenne a tevékenységükre. Az illetékes minisztérium szerint uniós pályázati forrás csak fejlesztésre használható fel, működtetésre nem, de tervezik új pályázatok kiírását.

Megkérdeztük a zalai látásfogyatékosok szervezetét is, őket mennyibe érinti az intézmények esetleges bezárása.

- Zalában 30-35 embert érinthet ez a lépés - mondta el megkeresésünkre Kovács Béla, a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének elnöke. - Mi a nyugat-dunántúli regionális központhoz tartozunk, amely Győrben található. A tagjaink egy- vagy kéthetes képzésekre jártak oda, az életvitelt megkönnyítő gyakorlati tanulmányokat folytattak: például főzni tanultak, fehér bottal járni, szőttek. Ami a legfontosabb, megtanulták használni a számítógépet is, s nemcsak a fiatal, hanem az idősebb tagjaink is. S mindezt térítésmentesen.

Az országosan nagyjából egymilliárd forintos befektetésből megvalósult intézmények bezárása nehéz helyzetbe hozná a több száz rehabilitációra járó látássérültet. Csak a győri központban 30 dolgozó munkahelye vált bizonytalanná, a működtetésükhöz havi ötmillió forintra lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!