Hírek

2011.01.19. 06:38

Alakul az új romapolitika

Ma alakul meg a megyei szintű cigány kisebbségi önkormányzat, csütörtökön pedig az országos testület. Mindkettőben 70 százalék körüli a Lungo Drom többsége.

Horváth A. Attila

 - A telepfelszámolásnak akkor van értelme, ha az érintett családoknak hosszú időre munkát lehet biztosítani, hiszen a rezsit fizetniük kell. Ezért én támogatom, hogy foglalkoztatáshoz legyen kötve a program. Mivel a cigányság hagyományosan ragaszkodik lakóhelyéhez, azzal is egyetértek, hogy a távolabbra költöztetés helyett ott történjenek változások - mondta Vajda László, a megyei közgyűlés kisebbségi tanácsnoka, a Lungo Drom zalai elnöke. Hozzátette: a Lungo Drom programja egybevág a kormányzati szándékokkal, a részletek az Országos Cigány Önkormányzat megalakulása után válnak nyilvánossá.

 

- Ami az ösztöndíjakat illeti, a kormány úgy döntött, a korábbi alapítványokat megszünteti és a pénzforrásokat központosítja, az átláthatóság érdekében. A lakókörnyezet rendben tartásáról pedig azt gondolom, a kisebbségi és a települési önkormányzatoknak kell megegyezniük, hogy a közfoglalkoztatottak miként tudnak részt vállalni ebben. Az első feladat az általuk lakott terület rendbetétele - fogalmazott Vajda László.

Az utóbbi években zalai településeken is számoltak fel romatelepeket. Bogdán Iván, aki a Hálózat az Integrációért Alapítvány munkatársaként több ilyen programban részt vett, úgy látja, az állam - a gazdasági és a civil szektort bevonva - továbbra is kénytelen lesz foglalkozni e problémával. Mint mondja, a programokba eddig is azokat vonták be, akik részt vettek a képzésben, foglalkoztatásban. Ugyanakkor a felszámolás a teljes telepre vonatkozott, azaz nem lehetett szelektálni az érintettek között.

- Jó irány, hogy annak nyújtanak támogatást, aki maga is tesz helyzete javításáért. Azonban nem biztos, hogy annál a személynél is el lehet érni a kívánt eredményt, aki ott marad a telepen. Különbséget kell tenni telep és telep között is, Zalamerenyén például lehetetlen lett volna modernizálni a rossz állagú kunyhókat - mondta Bogdán Iván. Megjegyezte: a szolgálati lakás támogatható ötlet, ugyanakkor feszültséget szülhet a telepen annak eldöntése, ki juthat hozzá és ki nem.

Romapolitika:

● A romastratégiával kapcsolatos eddigi információk szerint ha a jövôben az állam hozzásegít valakit lakáskörülményei javításához, ám ô nem teljesíti az elvárásokat, elveszítheti jogosultságát.

 ● A tartósan munkanélkülieket képzôközpontokban mentorálják majd annak érdekében, hogy a versenyszféra is foglalkoztassa ôket.

 ● Megszûnik a roma tanulóknak kiírt Macikaösztöndíj. Az általános iskolások lemorzsolódását megakadályozandó bevezetik az Út a középiskolához programot.

● A középiskolásokat az Út az érettségihez és az Út a szakmához programmal támogatná a kormány. Az új ösztöndíjrendszer a hírek szerint szeptemberben indul. 

Közös uniós romapolitika

EU-elnökség - Egységes európai romapolitika elfogadtatása a cél

 

 

 

Romatelep-felszámolások és vonatkozó cikkek:

Késett a 25 millió forint, de megkezdődött a bocskai Cigányszer felszámolása  
Romatelepek: nincs kiút, összetartás és remény  
Van kiút a putriból? Mit ér a romatelep-felszámolás?
Felszámolják a romatelepet Bocskán

Botrányos házbontás - Mi van a háttérben?
Házakat dózeroltak le Zalamerenyén
A romák érdekében - Telepfelszámolás, zökkenőkkel
Kiút a nyomorból
A vasboldogasszonyi romatelep is megszűnt

Felszámolják a romatelepeket

 

Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!