Hírek

2010.12.05. 16:22

Hat különböző íz: rétesfesztivál Kerkakutason

Hat különböző ízesítésű rétes kóstolására invitálták mindazokat, akik részt vettek az idei rétesfesztiválon. Kerkakutas ügyes kezű háziasszonyai a generációról generációra szálló recept szerint dolgoztak.

Gyuricza Ferenc

Túrós, káposztás, almás, diós, mákos, illetve tökös-mákos - a szombaton megtartott rétesfesztivál kínálatában ezekből az ízekből válogathattak a jelenlévők. A tetemes mennyiségű rétes fogyott is rendesen, bizonyítva, hogy a kerkakutasi háziasszonyok értik a dolgukat.

- Rétest csak hétvégén sütöttünk, hét közben erre nem ért rá akkor az ember - mondja Soós Jenőné, aki a helyi asszonyok szerint a legfőbb tudója a réteskészítés titkának. - Ezen a fesztiválon csak olyan ízesítésűt kínálunk, amit régen is készíteni szoltunk. A rétes ünnepi ételnek számított, ezért is volt a lakodalmi vacsora egyik legfontosabb fogása.


Soós Jenőné szerint a jó rétes készítésének titka a tésztában rejlik, ezért mindenkinek azt ajánlja, ha teheti, azt odahaza dagassza meg, s ne a boltban vásárolható alapot használja. A tölteléket pedig gazdagon kell a tésztába tenni, hiszen az ízét az adja meg.

A rétesfesztivál a településen már hagyományosnak számít, ám Kámán László polgármester szerint a jelenlegi kereteknél nagyobb szabásúra nem bővíthető, ezért jövőre inkább réteskóstolásként hirdetik. Az önkormányzati vezető azt viszont jó ötletnek tartja, hogy a rendezvényt kössék össze más falubeli programokkal, így az idősek köszöntésével, illetve egy Mikulás-ünneppel, ahogy az idén is történt.


A szombati rendezvényen a helyi szereplőkön túl a csesztregi színjátszók, valamint az őriszentpéteri és pórszombati táncosok adtak műsort. A mintegy 150 fős Kerkakutason 53 nyugdíjas él, ők szinte teljes számban képviseltették magukat a rendezvényen, de a lakosság körülbelül nyolcvan százaléka is jelen volt. Az önkormányzat idős korúakat és a gyerekek családjait egyaránt egyszeri háromezer forintos támogatásban részesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!