Hírek

2010.11.24. 19:38

Többe kerül a buszjegy Nagykanizsán

Várhatóan a csütörtöki közgyűlésen dönt a nagykanizsai önkormányzat a települési folyékony hulladék-, a kéményseprői-, illetve a városi buszközlekedés díjainak következő évi változásairól.

Sámel József

Mint az előterjesztésekből kiderül: a települési folyékony hulladék elszállításának díját nem kívánja emelni a szolgáltató, sőt, közel egyszázalékos, azaz nettó 20 forintos díjcsökkenést javasol elfogadtatni az önkormányzattal. A díjcsökkenést a csatornázottság folyamatos bővítésével, az eme közszolgáltatást igénybe vevők kis számával magyarázta a helyi vállalkozó, aki egyébként már az idén sem emelte a díjait, így aztán ha a közgyűlés is rábólint, akkor a folyékony hulladék elszállításának legmagasabb értéke köbméterenként továbbra is 2750 forint lesz.

A kéményseprői díjak tekintetében 5 százalékos emelést javasolt a közszolgáltató cég. Az áremelés alapját a dolgozók reáljövedelmének szinten tartásával, az energiaárakkal és az anyagköltségek emelkedésével magyarázza a szolgáltatást végző Füstfaragók Kft. A cég által készített előterjesztés arra is kitér, hogy az előző évekhez hasonlóan, az idén sem történt halál-, illetve tűzeset, esetleg füstgázmérgezés, amiatt, mert nem látták volna el feladatukat. A lakosság – mint az olvasható a dokumentumban – továbbra is megértően fogadja a kéményseprők megjelenését, elenyésző azoknak a száma, akik nem teszik lehetővé a lakásba vagy házba való bejutást. Sajnálatos ugyanakkor, hogy az idén minimálisra csökkent az új épületekhez kapcsolódó bevizsgálás és ellenőrzés. A megfogyatkozott igények miatt a közszolgáltató cég kénytelen volt kisebb átszervezéseket is végrehajtani.


A buszközlekedés terén a Zala Volán Zrt. két tarifaemelési javaslatot dolgozott ki, melyek közül az első 7,3 százalékos díjemeléssel, a másik 3,5 százalékossal számol. Az előterjesztésben az is olvasható, hogy bármelyik változatot is támogatja az önkormányzat, attól még jelentős – 150-156 millió forint – lesz a cég működési vesztesége. Ennek egy részét állami, illetve önkormányzati kompenzációval lehet ugyan csökkenteni, ám a közel 40-40 millió forintos támogatás sem fedezi a teljes veszteséget. A Zala Volán Zrt. arra is kitért, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, jövőre is várható némi utasszámcsökkenés, ami a fogyó lakosságszámmal magyarázható.

Ha a közgyűlés a 7, 3 százalékos díjemelés mellett dönt, akkor jövőre egy buszjegy ára elővételben 225 forint lesz, a havi bérlet pedig 5360 forintba kerül majd. A 3,5 százalékos díjemeléssel számolva a buszjegy 220 forint lesz, a havi bérlet 5170 forintba kerülhet jövőre. 


Információk:
● A közszolgáltatás díjairól a szolgáltatónak költségkalkulációt kell készíteni, majd az előterjesztett javaslatról az önkormányzat dönt. Ha a közgyűlés a javasoltnál alacsonyabb díjtételt állapít meg, akkor köteles kompenzációt fizetni a közszolgáltatónak.
● Nagykanizsa közigazgatási területén jelenleg 20 449 kéményt tartanak nyilván, ebből mintegy 16 ezer darab egyedi gázkémény. A város területén ugyanakkor még mindig magas az elavult gyűjtőkémények száma.
● A szolgáltatás színvonalának fenntartása érdekében a Zala Volán Zrt. minden évben jelentős összeget fordít járműbeszerzésre, melyhez a kanizsai önkormányzat is hozzájárul. Jövőre egy használt busz beszerzését tervezik.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!