Hírek

2010.11.02. 19:24

Hajléktalanokat vizsgált meg a fogorvos

Volt olyan páciensük is, akinek a szájába már húsz éve nem pillantott be fogorvos, sokuknak nincs fogkeféje, s még többen nem tudják, hogyan kell helyesen fogat mosni.

Horváth Viktória

– Bevallom őszintén, rosszabb helyzetre számítottunk – mondta el dr. Ágostonné Kovács Ildikó klinikai fogászati higiénikus, aki dr. Pék Vivien fogorvossal 42 főt vizsgált meg a zalaegerszegi hajléktalanszállón. – De sajnos még így is a legtöbb vizsgált betegnek nagyon rossz a szájhigiénéje. Nem járnak kontrollvizsgálatra, szűrésre, és nem mosnak rendszeresen fogat.

A probléma már ott kezdődik, hogy nem ismerik a fogmosás helyes technikáját, ebből a szempontból mindenképpen szerencsés helyzet, hogy családok is részt vettek a szűrésen, így a szülők és a gyermekek együtt tanulhatták meg a szájápolást. Ráadásul néhány támogatónak köszönhetően gyümölccsel, fogkefével és fogkrémmel távozhattak a szűrésről.


– Igyekszünk mindenkinek személyre szabottan segíteni, a leggyakoribb a tömés, a húzás és a fogkőeltávolítás. A száj egészsége kihat az általános egészségünkre is, ezért olyan fontos, hogy vigyázzunk rá – folytatta. – Szeretnénk évente visszajárni ide, s máshova is, ahol elkél a segítség.

Hiába kérdezi Ildikó az egyik lakótól a vizsgálat után, miért nem jár el ingyenes egészségnapokra, szégyenlősen feleli, mert nem vagyok odavaló. Ahogy az is megdöbbenti, hogy mennyire a periférián érzik magukat ezek az emberek: a szűrések és a higiénia elmaradása legtöbbször nem a hanyagság következménye, hanem anyagi és szociális okokkal magyarázható. Bár a kezdeményezés is csak egy szájüregi szűrésnek indult, de bőrgyógyászati, nőgyógyászati és urológiai vizsgálatokra is időpontot egyeztettek a hajléktalan- és átmeneti szálló lakóival. 

Ildikót már sokszor hívták egészségnapokra szűrni a fogbetegségeket, ám észrevette, mindig ugyanazt a pár embert vizsgálja meg évről évre. Ekkor elhatározta, szerez támogatókat és segítséget, majd felkutatja az igazán rászorulókat, akik önhibájukon kívül nem tudnak ügyelni az egészségükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!