Hírek

2010.11.22. 16:54

Feladatokkal teli évet zárt a Zalai Borút Egyesület

A Zalai Borút Egyesület évadzáró vigassága jó hangulatban zajlott Dötkön a hétvégén. Természetesen a szórakozás mellett szakmai kérdések is szóba kerültek.

Sámel József

A Noé borház benépesedett, a szervezet tagjai, segítői hallgatták Szőkéné Hajduk Andrea, egyesületi elnök köszöntőjét, aki egyebek között elmondta: sok feladatot adó időszakon, éven vannak túl, számos projektet sikerült beindítaniuk. Ezek közül is kiemelkedik a Határtalan Borkultúra elnevezésű program, melyet szlovén partnerszervezetükkel, valamint Zalaszentgrót önkormányzatával együtt „koordinálnak”. Ennek keretében a kisszentgróti kultúrházból közel harmincmillió forint ráfordításával civil turisztikai központot alakítanak ki. A épület ünnepélyes avatóünnepségét december 9-én tartják. Ugyancsak e projekt ad lehetőséget a női borász képzésnek. A sorozat már beindult, a hölgyek informatikai képzésen vettek részt, hamarosan pedig a bor protokoll előadás következik. Az elnökasszony azt mondta, jócskán maradnak feladataik jövő évre is, hiszen új programokat is indítanak a zalai borok népszerűsítésének érdekében.


A Zalai Borút Egyesület védnöke, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere, dr. Pálfi Dénes dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítőre emlékezett, s beszédében a szakmáról is szólt. Azt mondta, a szervezet rengeteget segít a tagoknak és a szőlészekne-kborászoknak, ám utóbbiak helyett nem tud vendéget szerezni. Ezért mindenkinek keményen kell dolgoznia, hogy a zalai borokat minél szélesebb körben megismertessék.


Az első termést is megkóstolgatták
A Noé borház melletti ültetvény idén termett először, a vendégek ezúttal a vegyes fehérbort is megkóstolhatták. Amint megtudtuk, összesen nyolcvannégy fajta kapott helyet a területen, az ültetvény reprezentálja a zalai borvidék szőlőit, de több távolabbi ritkaság is megtalálható, s terem. Az első termés százötven liter lett. A későbbiekben szeretnének külön, fajtánként is palackozni.


Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre:

Borok házaként, s civil központként

Borút Radgonába: a zalai képviselet saját standon mutatkozott be

Pannon gasztronómiai élmények

Tizenkilenc aranyat hoztak

Szőlész-borász szakmai nap Szentgyörgyváron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!