Hírek

2010.11.15. 16:15

A keszthelyi kórház nem részesül az E-alap milliárdjaiból

Az kórházak december első felében kapják meg az Egészségbiztosítási Alap (E-alap) 2008-as pénzmaradványát, összesen 27,5 milliárd forintot; az elosztás differenciált lesz, és feltételekhez kötik - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága hétfőn.

MTI

Az összeg elosztásáról szóló előterjesztést jövő szerdán tárgyalja a kormány, de a tárca a szakmai szervezetekkel megállapodott arról, hogy milyen elvek szerint kapnak a pénzből az egyes kórházak. E szerint a pénz 50 százalékát a ki nem fizetett többletteljesítés arányában kapják az egyes intézmények. Az összeg 20 százalékát az intézmények közötti korábbi torz tvk-elosztás korrekciójára használják fel, továbbá a pénz 20 százalékára a kiemelkedő mértékben eladósodott intézmények számíthatnak.
   
A forrás fennmaradó 10 százalékát az ellátáshoz való hozzáférés és az ellátás minőségének javítására használják fel.
 
Az egészségügyi államtitkárság közlése szerint a többletforrás utalásának feltétele, hogy az intézmények vállalják, részt vesznek az adósságjelentési rendszerben és a struktúraátalakításban, a súlyosan eladósodott intézményeknek pedig konszolidációs terv készítését kell vállalniuk. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pedig figyelemmel fogja követni a várólisták alakulását.
   
A tárca emlékeztet arra, hogy azok a kórházak nem részesülnek a fenti maradványból, amelyekkel a minisztérium korábban már peren kívül megállapodott. (A kórházak perre mentek a Molnár Lajos egykori liberális egészségügyi miniszter nevéhez köthető ágyszámcsökkentés miatt.)
   
Négy kórház - a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház, a Hajdu-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórháza, és a Keszthelyi Városi Kórház –esetében a Legfelsőbb Bíróság is kimondta, hogy jogellenes volt az akkori szakminiszter eljárása. A kormány a megállapodás értelmében kiutalt részükre több mint hárommilliárd forintot, ezért ezek az intézmények nem részesülnek az E-alap maradványából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!