Hírek

2010.11.09. 15:48

12 év és 2 ciklus - Visszatekintés Nógrádi Lászlóval

Tizenkét évig a térség országgyűlési képviselőjeként, s 2 cikluson át a város vezetőjeként vett részt a helyi közéletben, ám idén mindkét mandátuma lejárt, utóbbi pozícióért pedig nem is indult már az őszi választáson. Visszatekintésre, polgármesteri működésének összegzésére kértük Nógrádi Lászlót.

Horváth A. Attila


Előrebocsátja: a polgármesterség ötlete nem tőle származott 2002-ben.

- Amikor 2002 tavaszán országgyűlési képviselőjelöltként több szavazatot kaptam, mint az akkori MSZP-s vetélytársam, kérték, hogy induljak el ősszel polgármesterjelöltként is. Magam is meglepődtem, hogy nem lenti lakó létemre megválasztottak, aztán 2006-ban már döntő többséggel sikerült győznöm. Ami a munkát illeti, nagy eredmény, hogy a Széchenyi Terv morzsáiból sikerült a fürdőben kialakítanunk az élménymedencét, és máig meghatározó élmény volt, mikor az avatáson öltönyöstől a vízbe dobtak  eleveníti fel Nógrádi László.

 

Politikusként az egyik legnagyobb sikernek azt tartja, hogy elkészült az M7-es autópálya szakasza a horvát határtól befelé, továbbá több útról is sikerült kiszorítani a 12 tonna feletti járművek átmenő forgalmát, így sok település megszabadult az életminőséget romboló kamionáradattól. A sikerek közt említi a város rendbetételét is. Mint mondja, nagy kihívás volt, hogy a laktanya megszűnése után fenntartható fejlődési pályára állítsák Lentit.

- Néhány példát említenék: felújítottuk a volt járási hivatal épületét, a zeneiskolát, a régi mozi helyén szép társasház épült, uniós forrásból pedig a határ menti turizmust fejlesztettük szlovén, horvát, és osztrák partnerekkel közösen. Büszke vagyok arra, hogy polgármesterségem alatt, még az uniós csatlakozás előtt regionális együttműködési megállapodást kötöttünk a szomszédos határvárosokkal. Így jött létre a Muránia régió, s e szövetség később testvérvárosi kapcsolatokká fejlődött.

Úgy érzi, amire vállalkozott, azt a 8 év alatt sikerült megvalósítani az itt élők támogatásával, sőt, a jövő fejlődését is megalapozták. Nemsokára befejeződik például a rendelőintézet felújítása, és még ő írta alá a városközpont-rehabilitáció részeként a művelődési ház felújításának uniós támogatási szerződését.

- Milyen érzésekkel távozott a polgármesteri székből?  - kérdeztük, utalva arra, hogy időközben megromlott a kapcsolata a helyi Fidesz-szervezettel, így nem ő lett a párt jelöltje.

- Ahogy jeleztem:  2002-ben sem önjelöltként, hanem felkérésre indultam, így most, mikor nem kértek fel, természetesnek vettem, hogy nem indulok. Egy kicsit olyan érzésem van, mint amikor a sorkatonaságtól leszerel az ember: felszabadultságot hozott ez a változás, egyszersmind lehetőséget kínál arra, hogy erősítsem családi kapcsolataimat, amik olykor megsínylették az aktív politizálással töltött éveket. Az ötödik unokám született meg nemrég, s most mindannyiukra több időm jut, akárcsak a gyerekeimre, barátaimra.

 Nógrádi László azt is kijelenti: visszavonul az aktív politizálástól, és a KDNP-ben sem vállal funkciót.
 
- A politikát nem lehet fél kézzel művelni, ezért a továbbiakban nem kívánok e területen dolgozni, ugyanakkor a magam eszközeivel ezentúl is támogatok minden jó szándékú törekvést.

Hogy mivel foglalkozik a továbbiakban Nógrádi László? Mint mondta: a régiófejlesztést szeretné folytatni, de most már a civil szférában és vállalkozói alapon. Nem adta fel például azt a célt, hogy egyszer létrejöhessen a Rédics-Lendva vasúti összekötetés, és azért is harcol, hogy megépüljön az M70-es másik két sávja.

Végül elmondja, közeleg az 1. világháború 100. évfordulója, így azt is kötelességének érzi, hogy ebben a határoktól szabdalt, ám most új levegőhöz jutott térségben segítsen begyógyítani a régi sebeket. Hangsúlyozza: civilként is az itt élők boldogulásáért dolgozik majd.



Leköszönő zalai városvezetők sorozatunk eddig megjelent cikkei:


Az elmúlt húsz év felemásra sikerült - Visszatekintés dr. Gyimesi Endrével

"Benne vagyok a korban, de nem érzem magam öregnek" - Visszatekintés Vértes Árpáddal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!