Hírek

2010.10.01. 16:57

Öngyilkosok, drogosok között tölti a napjait

Náluk az ünnepeken mindig Sacher-torta a desszert. Érthető, hiszen rokoni szálak fűzik Metternich herceg udvari cukrászához, Franz Sacherhez, aki 1832-ben megalkotta a csokoládés remeket. De Mozart dédnagyanyját szintén Sachernek hívták. A vér nem válik vízzé.

Magyar Hajnalka

Dr. Zacher Gábor toxikológus rajong a csokoládéért és a barokk zenéért is, ám napi munkája kevésbé kényezteti. Ott drámák sorozatával szembesül. Épp a minap számolt be róla lapunk is, hogy osztályukon, a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiáján halt meg egy 25 éves fiatalember, aki társaival - köztük két zalaival - gyilkos galócát fogyasztott.

 

 

MÉRGEK

A gombaszezon kapcsán tudakoljuk, miért van, hogy egyes gombák mérgezők, mások pedig nem.

- Miért esik a természet olyan túlzásokba, hogy emberre is halálos toxinokkal vértezze fel fiait? Védekezésből? A túlélés, a táplálékszerzés miatt?

- Egyértelmű válasz nem adható, hiszen például a csigának, amely megrágja a gyilkos galócát, semmi baja nem lesz tőle, ugyanis egészen más a biokémiája, mint az emberé... Nehéz ebben bármiféle logikát találni, létezik olyan kígyóméreg is, amire számos állatfaj immunis. Egyszerűen így alakult ki a természetben - feleli dr. Zacher Gábor, aki az ÁNTSZ meghívására, regionális továbbképzés előadójaként érkezett a minap Zalaegerszegre.

- Körülbelül 2 ezer gombafajunk van, ebből 70-80 rendelkezik méreganyaggal, a galócáé a legerősebb. De ha tágabban értelmezzük a kérdést, kiviláglik, hogy a galóca csak a sokadik a sorban. A csúcsragadozó a botulinum baktérium toxinja, amiből, ha egyetlen grammnyi belekeveredne egy Zalaegerszeg méretű város ivóvízhálózatába, hát mindenki meghalna botulizmusban. Ehhez képest a nátrium cianidból hét nagyságrenddel több kell a halálos dózishoz...


DROGOK

Megemlíti az ókori arzénevőket, akik a hajdan gyakori merényleteket kívánták a módon megelőzni, hogy akár már gyermekkoruktól fogva hozzászoktatták szervezetüket a méreghez, s a halálos dózis többszörösét is képesek voltak elviselni. A tudatmódosító gombák használata még régebbre nyúlik vissza, a sámánok már 6–8 ezer évvel ezelőtt is alkalmazták őket, hogy transzba essenek. Az algériai Tassziliben például i. e. 7000-ből igen érdekes sziklarajzokra bukkantak, amelyek egyebek közt...

- Gombafejű isteneket ábrázolnak. Az ősember vélhetőleg a saját hallucinációs élményeit közvetítette. Manapság persze inkább a szintetikus kábítószerek okoznak gondot, riasztó tendencia az úgynevezett partidrogok gyors terjedése. A szleng lánynevekkel ruházza fel őket, a GHB a Gina, a mefedron a Kati, a ketamin pedig az Ilonka névre hallgat. Manapság akár futárszolgálat is kézbesíti rendelésre a hol porszívóillatosítónak, hol virágtápszernek, hol lónyugtatónak titulált vegyületeket.

 


A laikusban felmerül a kérdés, ha egyszer annyi végzetes túladagolás, lányokon tett erőszak, emlékezetkiesés, vandalizmus köthető e szerek hatásához, miért lehetnek egyáltalán forgalomban?

- És kést miért lehet venni...? - kérdez vissza a toxikológus. - Nem a bicska a bűnös, ha sebet ejt, hanem aki döf vele. A ketamin például nagyon jó altató, fájdalomcsillapító, amit gyakorta használ a humán egészségügy. Durva, agresszív hallucinációkat okoz, ám a rendeltetésszerű használat során ezek megfelelő módon kivédhetők. Ha egy motoros ripityára töri a lábát, ezt a szert kapja, máskülönben elviselhetetlen volna a darabokban lévő láb „összerakása”. Ilyenkor azonban egy másik gyógyszerrel kiütik a hallucinogén hatást. Manapság már minden „cucc” elérhető, csak a fogyasztó pénztárcája szab határt - mondja. A skála két végpontja: fél liter nitro hígító 139 forintért és egy gramm kokain 15 ezerért.

- Elképesztő mennyiségű kémiai anyaggal élünk együtt. Segíthet a méregtelenítés?

- Annak biztosan, aki jól megél belőle... Ha valaki nem ólombányában dolgozik, vagy nem higany vegyületekkel bánik, hogy szélsőséges példákat mondjak, nincs szüksége különösebb méregtelenítő kúrákra. Attól, hogy izzadok a szaunában és korbácsolom magamat, még nem távozik el a szervezetemből a méreganyag. A léböjt vagy a zöld tea bizonyára nem haszontalan, egészséges, erősítheti a szervezet immunreakcióját. De nem megy oda a nehézfém molekulához és nem kötődik rá, hogy aztán együtt távozzanak... Ilyen biztosan nincsen. Méreg pedig ott is van, ahol nem is sejtjük.

- Itt van mindjárt a tiszafa - mutat a mellettünk viruló örökzöldre. - Szívre ható toxint tartalmaz, ritmuszavart vagy hirtelen szívhalált is okozhat, ha megrágcsáljuk. De a háztartásunk is tele van olyan vegyületekkel, amelyek halálos mérgezést okozhatnak. Az osztályunkon rendszeresen találkozunk „amatőr kémikusokkal”. A háziasszony ki akarja pucolni a kádat, beleönt ilyen vegyszert meg olyat, majd fejest ugrik a kialakuló gáztérbe, hiszen kádat pucolni egyenes derékkal nem lehet. Ha nincs szerencséje, olyan fokú légzési elégtelenség léphet fel, hogy bele is halhat a takarításba.

 

- A gazdasági válság nyugtalanító kísérőjelensége, hogy az öngyilkossági motívumok között megjelent a kilátástalan pénzügyi helyzet. - Ami nem tévesztendő össze a szegénységgel. Hirtelen életmódváltozásról van szó, aminek következtében az illetőnek annyira beszűkül a látóköre, hogy nem marad más számára, mint az autoagresszió. Az elmúlt 2-3 év tendenciája ez, s olyan, az átlagnál kicsit jobban élő kis- és középvállalkozókat érint, akik céget alapítottak, tisztességesen végezték a dolgukat, ám egyszer csak azon kapták magukat, hogy tele vannak kintlevőséggel. A körbetartozások miatt bedől az életük. Megpróbálnak visszalépni, eladni az egyik autót, aztán a másikat, s a végén oda jutnak, hogy ők, aki viszonylag jó élethez szoktak, nem tudják fizetni a gyerek napközijét. És akkor jön a gyógyszer. Szerencsére nem halnak meg, döntő többségük fölépül. Ők is tudják, hogy ez nem old meg semmit, csak végső elkeseredésükben fordulnak önmaguk ellen.


CSALÁD

Öngyilkosok, drogosok között tölti a napjait. Vajon miből növesztett magának mentális pajzsot?

- Az ember, bárhol dolgozzék is, csak akkor tud teljesíteni, ha kerek az élete. Az enyém az. Kiváló feleségem van, aki amellett hogy szép, még okosabb is nálam, és van egy fantasztikus 14 éves fiunk. Ez a gömb engem körbevesz, tök jól érzem magam.

-Csoki és zeneimádatára már utaltunk, de emellett saját bevallása szerint is edzésmániás, pipabolond, teahabzsoló és mindenekfelett munkaalkoholista. Ezek is függőségek...

- Abszolút. De egy csomó függőséggel együtt tudunk élni, ha működik az a bizonyos fék. Nálunk a feleségem tölti be ezt a szerepet. Ő az egyetlen, aki „be mer szólni”: most elég. Szombat délután legyek szíves ne üljek be az autóba, és ne menjek be a kórházba csak úgy, körülnézni. És őrá hallgatok.   


EGEREK, BŐRÖN FUTKOSÓ BOGARAK

Megkérdeztük azt is, miért éppen fehér egereket lát az, aki az alkoholmegvonás következtében delirál. Kiderül, nem törvényszerű az egérinvázió, ám a tünetegyüttes első leírásakor éppen erről számolt be a beteg, s a gyakori hivatkozás miatt nagyon elterjedt. Sokan persze valóban egereket látnak, de a bőrön futkosó bogarak, pókok, nem létező tárgyak, alakok megjelenése ugyancsak gyakori. A lényeg, hogy mindig valami nyomasztó, rémisztő téveszme kíséri a delíriumot.    

 

 

Egyes ősi sziklarajzok - Algéria, Tasszili - az ősember hallucinációs élményeit közvetíthetik Fotó: Illusztráció 

Méreg ott is van, ahol nem is sejtjük, például a szép tiszafában Fotó: Illusztráció 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!