Hírek

2010.10.19. 18:40

Milyen juttatásokra számíthatnak a búcsúzó vezetők?

Zalában 94 polgármester búcsúzott tisztségétől október harmadikán, s öt településen lehet még változás időközi vagy megismételt választás miatt. Megkérdeztük, a leköszönő vezetők milyen juttatásokra számíthatnak.

Szabó Judit

A főállású polgármesterek háromhavi illetményüknek megfelelő végkielégítésben részesülnek, ha legalább két évig betöltötték tisztségüket, és megszűnt a jogviszonyuk. Az új képviselő-testület megtoldhatja ezt az összeget további háromhavi végkielégítéssel, ha   az átadás-átvétel rendben lezajlott. Zalában ez mindenhol megtörtént a jogszabályi  határidőn belül, tudtuk meg dr. Tiboly Krisztától, a Zala Megyei Közigazgatási Hivatal főtitkárától. A települések vezetői abban az esetben nem jogosultak végkielégítésre, ha országgyűlési képviselőként, alpolgármesterként, vagy más településen polgármesterként  folytatják közéleti tevékenységüket.

A nem főállású polgármesterekre más szabályok vonatkoznak. Ők idén 4,5 havi illetménynek megfelelő jutalmat kaphatnak képviselő-testületi döntés alapján. Ha a tárgyévben már kaptak jutalmat, azt bele kell számítani az említett juttatásba.

- A leköszönő főállású  polgármesterek ki nem vett szabadságát meg kell váltani - tájékoztatott dr. Tiboly Kriszta. - Az évi 39 nap szabadság időarányos részének megváltásáról  ami tetemes összeg lehet a Munka Törvénykönyve szerint kell intézkedni. A szabadságot kivenni nem kötelező, de ajánlott, erre vonatkozóan minisztériumi és kincstári állásfoglalások is napvilágot láttak. Született már olyan bírósági ítélet is, amely kifejezetten joggal való visszaélésnek minősítette, s elutasította azt a keresetet, amelyben a polgármester évekre visszamenően kérte a szabadságmegváltást, mivel  eltitkolt egy ilyen tárgyú állásfoglalást.

A polgármesterek a nyugdíjba vonulás szempontjából kedvezményekre jogosultak. Nyugdíjba mehetnek, ha legalább 3 évig hivatalban voltak  és 2013 végéig betöltik az öregségi vagy a korkedvezményes nyugdíjkorhatárt. Legalább 7 év polgármesteri tevékenység után 2015 végéig, három ciklus után 2017 végéig kell betölteni az említett korhatárt a nyugdíjazáshoz, de minden esetben alapfeltétel a 20 év szolgálati idő. A nyugdíjkorhatár eléréséig a központi költségvetés biztosítja a juttatást. A leköszönő főállású polgármesterek és alpolgármesterek közszolgálati járadékot is kaphatnak a nyugdíj mellé, ha legalább 11 évig dolgoztak ilyen pozícióban, s 2022 végéig betöltik az öregségi vagy kedvezményes nyugdíjkorhatárt. A járadék összege a nyugdíj 50-70 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!