Hírek

2010.10.19. 13:22

Erkölcstan az iskolában

Vetési Zoltán, a Magyarok Szövetsége erkölcs- és értékrend tagozatának tagja az országot járja, s a nemzeti hagyományokra építő erkölcstan iskolai oktatásba való beépítését szorgalmazza.

Horváth-Balogh Attila

Az eredetileg villamosmérnök végzettségű férfi a Székelyföldről származik, így aztán vannak tapasztalatai arról, hol tart és milyen mértékű a határon túli magyarság leépülése. Úgy véli, megmaradásuk záloga a nemzeti önismeret lehet.

- Régóta izgat a kérdés, mi tarthat meg egy közösséget - magyarázta Nagykanizsán. - Arra jutottam, a legfontosabb a belső bizalom, ami viszont önismeret és közös erkölcsi értékrend nélkül nem létezik. Hat évnyi kutatást követően összeállt egy anyag, amelyből jövőre könyv születik Magyar kincsek, emberi értékek címmel. Ennek kivonata, a Magyar erkölcs tanítása című kísérleti munkafüzet már most készen áll, az általam vezetett temesvári Kohézió Egyesület nyári táboraiban ki is próbáltuk. A magyar erkölcsöt az igazságosság, a szeretet, az önfeláldozás, a megbocsátás és a jótékonyság jellemzi, melyeket át kellene örökítenünk a mába is.


Vetési Zoltán szerint ez leginkább erkölcsi példák révén lehetséges, melyek jelen vannak a magyar néphagyományban, különösen a népmesékben és a mondákban. Ezek hőse ugyanis az esetlegesen csúnya külső alatt is a belső értéket keresi. Igazságos, a történet során fejlődik, útja során pedig áldozatokat hoz, akár a maga kárára is, mert tudja, jó tettéért jó jár.

- Úgy gondolom, az erkölcsoktatást a humán tárgyak, a magyar nyelv és irodalom-, történelem-, de főleg a hitoktatás keretében nemcsak általános iskolákban, hanem felsőbb intézményekben, például középiskolákban is be kellene építeni - fejtegette. - Nagykanizsa országjáró körutam huszadik állomása, s tapasztalataim szerint a pedagógusokban van fogadókészség a felvetéseimre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!