Hírek

2010.10.07. 02:29

Egy kis tuning immunrendszerünknek

A citromnál tízszer több C- vitamint tartalmaz, Szibériában nyersen sajt és tej mellé kínálják, Nepálban savanyúságként, lekvárként tálalják, vörös nedvével a nők az ajkukat festik. Ez a homoktövis.

Arany Gábor

Hazánkban a kiterjedt gyökérrendszerű kétlaki növényt a talaj megkötésére használták a Duna és a Dráva öntésterületein. A bőséges terméshez kilenc nő- és egy hímivarú növényt kell ültetni. Termőre fordulásáig hosszú idő, 3-4 év telik el - tehát nemcsak rózsához kell türelem -, és a szüretelése is kitartást igényel. A rövid kocsányú bogyókat kézzel nehéz megfogni, a tövisek is nehezítik dolgunkat. Ezért érdemes ollóval lecsípni a termést, amely valójában gömbölyű, egyetlen magot rejtő, a sárga és vörös közötti árnyalatokban díszelgő álbogyó. Kesernyés, savanykás, érdemes még ekkor leszedni, de ha a dér megcsípi, édessé válik. A termés éretten sem hullik le, az első fagyok az ágakon találják, a hideget is jól tűri, amit mutat, hogy Szibériában is jól érzi magát.

Gyógyászati célra főleg a homoktövis hús-olaját és mag-olaját használják. Előbbiből a gyógyszeripar fájdalomcsillapító, nőgyógyászati gyulladás gátló, utóbbiból berepedezett bőr ápolószere készülhet.

A homoktövisben - jelentős C-vitamintartalmán túl - találhatók karotinoidok, flavonoidok, zsíros olaj, E- és F-vitamin. Elsősorban immunerősítő hatású, fokozza a szervezet ellenálló képességét, gyulladást csökkent. Késlelteti az öregedést, egészségesen tartja a hajat, a bőrt, segíti az öregedési foltok megszűnését, tartóssá teszi a barnaságot. Javasolható allergia, például szénanátha esetén is. Külsőleg égési sérülésre, fekélyre, száj- és ínygyulladásra is kiváló.

A mag-olaja azonban akut epehólyag-gyulladás, hasnyálmirigy betegség esetén ellenjavallt, de a többi homoktövis készítmény biztonságosan fogyasztható. A kivonataival vagy kapszulájával legalább három hétig folyamatosan kúrálva magunkat felerősíthetjük immunrendszerünket, ezért ideális tél előtt. E módszer kisgyermekeknél is bevált.

A kertben növekvő cserje termését lefagyasztva is lehet tartósítani, és a homoktövis számos formában - lekvár, szörp, ivólé, likőr, zselé - hozzáférhető a kereskedelemben. A szabadban található növény termését azonban ne gyűjtsük, mert védett, emelte ki Éder Katalin.


Barangoljon Életmód rovatunkban


Biokertészet hókuszpókusz nélkül  - Klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!