Hírek

2010.10.26. 06:29

Családi délután: Berecz András volt a vendég

Minden korosztálynak szóló program házigazdája volt a minap az alsópáhoki művelődési ház. Jól ismert név vonzott széles érdeklődői kört az eseményre.

Horányi Árpád

A vendég Berecz András népdalénekes, mesemondó volt. A vele való találkozásra Elöl megy a nyelve címmel került sor. A nyelvével rokkát pergető előadó műsora igazi családi délutáni szórakozást nyújtott: óvodástól a nyugdíjasig egyaránt nagy létszámban látogatták a műsort az érdeklődők.

A nagy mesélő előadásában zömmel saját gyűjtésű történeteket hallhatott a közönség. A mesék szereplőinek életre keltése, a cselekmények érdekessége, tanulságai a művész előadásmódján keresztül hangsúlyosan mutattak rá a néphagyományaink értékére, azok őrzésének, megmentésének a jelentőségére. A program zenés részében egy Heves megyei népdalt is hallhatott a közönség.


A házigazda Szabó Zsolt Szilveszter művelődésszervező a nagy létszámú érdeklődésre és a program sikerére utalva örömmel jegyezte meg, hogy az értékek iránt megvan az igény, s hozzátette: igyekeznek is abból mind többet élő közelségbe hozni.


A nagy mesemondó és népdalénekes
Berecz András családi indíttatással került a népművészeti előadói pályára. Ahogy ő vallja: hajszolt embertársai örömét keresgélve lett énekes, mesemondó. A folklórban nagy területen merítkezik, Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, hazai tájegységeken gyűjtöget dalokat, meséket, tréfákat. Munkásságáról számos hang- és televíziós felvétel készült, hazai és külföldi egyetemeken tart népzenei kurzusokat. Számos elismerést kapott, köztük a Magyar Örökség Díjat, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!