Hírek

2010.10.30. 14:39

50-60 milliós bevételre számítanak a régészetből jövőre

A Zala megyei múzeumok zökkenőmentesen foglalták vissza ásatási pozícióikat, amelyek egy közelmúltbeli törvénymódosításnak köszönhetően újból a helyi erők kezébe kerültek a KÖSZ-től.

Magyar Hajnalka

- A következő évi munkákról már tárgyaltunk a beruházókkal, előzetes megállapodások születtek - bocsátja előre dr. Vándor László megyei múzeumigazgató. - Előreláthatólag mintegy 50-60 millió forintnyi bevételre számíthatunk jövőre a régészeti munkából.

A múzeumi szervezetnek sikerült a három, régészeti szempontból ínséges szezon alatt is megtartania ásatási infrastruktúráját és személyi állományát, így készen állnak az építkezések, útépítések megelőző régészeti feltárásainak elvégzésére. A válság hatását áttételesen a régészek is érzik, hiszen megcsappant a beruházási kedv. A fellendülésben bízva Zalaegerszegen négy, Keszthelyen kettő, Kanizsán pedig egy, tehát összesen 7 régész állítható csatasorba a következő év feladataihoz. Kapacitásukból arra is futja, hogy a szomszédos megyékkel együttműködve közös projekteket vállaljanak.

- Örvendetes fejlemény, hogy az újonnan megalakult önkormányzatok közt akad olyan, amely első feladatai közé sorolta az örökségvédelemmel kapcsolatos teendőket - veti fel a megyei múzeumigazgató. - Nagykanizsa ugyanis napirendre akarja tűzni a régészeti emlékek sorsát, mégpedig amódon, hogy romkertként való bemutatásukat beépítené a hosszú távú településfejlesztési programba. Kérik, becsüljük meg, milyen költségekkel járna, ha némelyiket a nagyközönség elé tárnák. A lehetőségek között szerepel a Romlottvár, a középkori ferences kolostor, a mórichelyi körtemplom, a visszatemetett lazsnaki késő római sírkamra együttes, s a középkori kanizsai várkastély. Nagyon örülünk, hogy ez irányba is megindult a gondolkodás. Jó volna, ha Zalaegerszegen, a középkori vár még fel nem tárt negyedik sarokbástyájára is ilyen jövő várhatna...

 

Néhány jogszabályi változás ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy némi levegőhöz jusson az anyagiakban cseppet sem dúskáló múzeumi szervezet. Ezután a régészeti bevételek 15 százalékát általános múzeumi célokra lehet fordítani, újabb 10 százalék pedig raktárfejlesztésre félretehető. A régészeti kassza rugalmasabb felhasználása életszerűbb gazdálkodást tesz lehetővé. Szintén újdonság, hogy a beruházóknak biztosítaniuk kell a téliesített ásatás feltételeit is.

- Például fűthető sátort, ami a feltárt szakaszt fedi, hogy a föld ne fagyjon csonttá. Ha ugyanis ilyen talajt próbálnánk bontani, a repedő föld kárt tenne a leletekben...

Ami az ásatásokon előkerül, azt el is kell helyezni valahol. Korábban Becsehelyen, majd Gellénházán alakítottak ki régészeti feldolgozó és raktárbázist, ám így is állandó helyhiánnyal küzdöttek. Az elmúlt időszakban a megye felajánlásából mód nyílt arra, hogy Zalaegerszegen birtokba vegyék az ÁNTSZ részlegesen megürülő Göcseji úti épületének két szintjét, s az udvari építményeket. Utóbbiakban kap helyet a régészeti autópark, a régi állatházban pedig a bútorgyűjtemény elhelyezésére nyílt lehetőség.

A főépületben a földszintet és a negyedik emeletet vették birtokba - mutatja a helyszínen kalauzunk, Straub Péter, a régészeti osztály vezetője. Alul rendezkedett be egyebek közt a régészeti raktár és a térinformatika. Utóbbi arra szolgál, hogy a terepen geodéziai eszközökkel begyűjtött tömérdek információt, adatot feldolgozza, digitalizálja, s szép színes tereprajzokká formálja az ásatási napló számára. Most épp a tavalyi, fenékpusztai feltárás nyomán születnek alap- és metszetrajzok.

A szomszédos szobában Ambrus Edit tárgyrajzoló digitális rajzgéppel színez egy szép ívű edényt, odébb Császár Renáta régésztechnikus is hasonló eszközzel dolgozik, ám néha a klasszikus, csőtollas, pöttyözős módszert is alkalmazzák.

- A szabadkézi rajzon szebben látszanak a kontúrok és a kontrasztok, mint a fotón - ad magyarázatot Straub Péter.

A földszint túlsó traktusában találjuk a központi régészeti raktárakat. Az elsőben a Zalalövőről behozott római kori kerámialeletek fogadnak, akkurátusan felcímkézett dobozokba zárva. Faltól falig amfora, terra sigillata stb. töredék. A következő két raktárt az autópálya-ásatások leletei töltik meg, 2 ezerre tehető a dobozok száma. A viszonylag ép, rekonstruálható leletek persze nem kényszerülnek karton kalodába, külön csoportba rendezve várják, hogy kiállításra kerüljenek. Ehhez persze előbb restaurálni kellett őket, e munkálatok a 4. emeleti műhelyben zajlanak. Az ásatásokról ide vezet a cserepek útja.

- Az első lépés a mosás - mutatja a méretes acélkádakat Straub Péter. - Majd az egyes objektumok kerámialeleteit kiterítjük, hogy észre lehessen venni az összetartozó részeket. Aztán indul a puzzle...

A kirakósdit három hölgy végzi. Ha passzoló darabokra lelnek, denaturált szeszben feloldott polivinil-butilát porral illesztik őket össze.

- Ezt a speciális ragasztót használjuk a kerámialeletekhez - fordít Polcza Mónika. - Most már könnyen meglátom az összeillő töredékeket, de azért kell néhány év gyakorlat, hogy ráálljon az ember szeme.

Ha forráshoz jutnak, az egyelőre még a Göcseji Múzeumban található fém, fa, kerámia és textilrestauráló műhely is ide települ át. A szint túloldalán a néprajzi, helytörténeti és képzőművészeti gyűjtemény lel otthonra, a néprajzi tárgyak átköltöztetése már meg is történt.

Ha forráshoz jutnak, az egyelőre még a Göcseji Múzeumban található fém, fa, kerámia és textilrestauráló műhely is ide települ át. A szint túloldalán a néprajzi, helytörténeti és képzőművészeti gyűjtemény lel otthonra, a néprajzi tárgyak átköltöztetése már meg is történt.

 

HOL KUTATNAK A ZALAI RÉGÉSZEK?

A KÖSZ (Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat) ásatásait utódja, a NÖK (Nemzeti Örökségvédelmi Központ) fejezi be. A jóval kisebb szervezet a több megyét érintő nagyberuházásokat koordinálja majd, továbbá szakmai és pénzügyi ellenőrzést végez. S hogy milyen munkák várnak a megyei múzeumra? Jövőre folytatódik a keszthelyi, továbbá napirenden van a zalalövői és a fenékpusztai elkerülőút építése, a Kis-Balaton tározó bővítése, a zalaegerszegi piactér és a keszthelyi belváros rekonstrukciója, s mindevvel szoros összefüggésben az elvégzendő régészeti feltárás. Folytatódnak a munkálatok Tátikán és Reziben, megállapodást kötöttek az Egervári vár feltárására, s a keszthelyi ferences rendház régészeti kutatása is ezen a télen ad feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!