Hírek

2010.09.17. 05:49

Vigyázat, vadászat! Erdőjárási tilalom, hogy ne történjen tragédia

A Zalaerdő Zrt. - mint más erdőgazdálkodók - a szarvasbőgés idejére, október 31-ig korlátozza az erdők látogatását. Ez nem csak a vadászok érdeke.

zaol.hu


- Délután 4 és reggel 8 óra között, azaz szürkülettől szürkületig korlátozzuk az általunk kezelt állami erdők látogatását - bocsátotta előre dr. Nádor László, a Zalaerdő Zrt. igazgatási osztályvezetője. - Ez egyébként is olyan időszak, amikor a gyors sötétedés miatt már nem ajánlott a sűrűben tartózkodni. A szarvasbőgés nagyjából másfél hónapig tart, ezalatt fokozott intenzitással zajlik a vadászat. Egy-egy szarvasbika elejtése 3-5 alkalmat igényel átlagosan. El lehet képzelni, mennyire veszélyes ilyenkor az erdőben járni a puskacsövek előtt... S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a látogatók egy-egy kapitális vad elriasztásával jelentős kárt is okozhatnak a vadászatra jogosultnak. Reggel 8 és 16 óra között viszont szabadon járhatók a területek, olyankor már nem vagyunk kint.

Az intézkedésre a tavaly életbe lépett erdőtörvény ad felhatalmazást. Aki megszegi az előírást, az 10 ezer forintos bírsággal sújtható, amit a helyileg illetékes jegyző szabhat ki. A korlátozás feloldásáról pedig ismét újsághirdetésben, önkormányzati hirdetőtáblákon tájékoztatják majd az állampolgárokat.

A zalakarosi székhelyű Kis-Balaton Vadásztársaság fővadásza, Perjési Tamás és a kísérő vadász, ifjabb Fülöp István meg is mutatta azokat a Vigyázat, vadászat! feliratú figyelemfelhívó táblákat, amelyeket az erdőbe vezető utak mentén helyeznek el.

- Tapasztalataink szerint az emberek nemcsak tudomásul veszik a figyelmeztetést, de megértik és be is tartják azt - magyarázta. - Hacsak nem kifejezetten rossz szándékkal érkeznek, elkerülik a vadászattal érintett területet és más útvonalat választanak.

Pár méterrel odébb, a Kanica-erdőben gyűjtött gombát a kanizsai Farkas Zoltán. Méghozzá a déli órákban, amikor ezt veszélytelenül teheti. Vödrében keserű- és őzlábgomba lakozott.

- Minden évben olvassuk a figyelmeztetést az újságban, s aszerint is járunk el - szögezte le. - Este és hajnalban nem jövünk ki, sőt, ha lehet, ilyenkor napközben is csak az erdő szélén gyűjtögetünk. Merthogy az ördög nem alszik...


● Honlapunk vadászati témájú írásainkhoz kapcsolódó hozzászólásaikban olvasóink több kérdést tettek fel.
● Kit illet az erdőkben termett gomba?
● Kinek van joga gyűjteni?
● Beletartozik-e ebbe a piaci árusítás is?
● Mint kiderült, a szabályozás szerint az állami erdőkben saját szükségletre, naponta maximum 2 kilogrammnyi gomba szabadon szedhető.
● Ha valaki ezt meghaladó mennyiséget akar gyűjteni, akkor ahhoz az erdőgazdálkodó írásos engedélye kell. Magánerdőkben pedig minden esetben elengedhetetlen az utóbbi.


További cikkeket talál a vadászat témakörében a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!