Hírek

2010.09.16. 07:03

Mégsem lesz mélygarázs a piactér alatt?

A tervekkel ellentétben nem kezdődik meg a mai napon a piactéri mélygarázs kivitelezése Zalaegerszegen. A képviselők a mai közgyűlésen foglalkoznak a városrehabilitációs beruházás jövőjével.

Szabó Judit

Évek óta folyik a városközpont uniós támogatással zajló felújításának előkészítése, s van, ami már megvalósult a tervekből: átépült a Kossuth utca Kisfaludy és Petőfi utca közötti szakasza. A fejlesztési program egyik legfontosabb fejezetét, a piactéri beruházást azonban átgondolni kényszerül a zalaegerszegi közgyűlés.

Az eddigi tervek arról szóltak, hogy átalakítják a piactér felszínét és hetvenkét férőhelyes mélyparkolót építenek alá. A kivitelezésre közbeszerzési eljárást indítottak nyár elején. Három ajánlat érkezett, nyertest mégsem sikerült hirdetni. A ZÁÉV Zrt. pályázatát érvénytelennek nyilvánították, mert a cég nem felelt meg az alkalmassági követelményeknek. A ZÁÉV egyébként körülbelül 25 százalékkal drágábban vállalta volna a munkát, mint amennyi pénz rendelkezésre állt. A mélygarázsra és a piac felszínére nettó 417 millió forintot irányoztak elő, ennyiből a beérkezett pályázatok alapján csak a KK Bau-Profil Zrt. tudta volna megoldani a kivitelezést.


Csakhogy ennek a cégnek az ajánlatát is érvénytelennek találták. A döntéshozókat ugyanis a hiánypótlás során sem tudta meggyőzni a zrt. arról, hogy a munkavégzés nem jár a környékbeli épületek vártnál jelentősebb állagromlásával. Kecskés Richárd, a KK Bau-Profil Zrt. vezérigazgatója érdeklődésünkre nem kívánta véleményezni a döntést. Annyit megtudtunk, hogy nem élt jogorvoslati lehetőséggel. A harmadik pályázó, a Strabag Kft. 518 milliós árajánlatot adott, de bármennyiért vállalta volna a munkát, nem kerülhetett ki győztesen a versenyből. Az övé volt ugyanis az egyetlen érvényes ajánlat, s mivel nem maradt versenytársa, az eljárást eredménytelenné kellett nyilvánítani.

A továbbiakat illetően két lehetőséget vázoltak az előterjesztők a közgyűlésnek. Az egyik, hogy új közbeszerzési eljárást hirdetnek a mélygarázsra és a felszíni munkákra, bár az előző tapasztalatai alapján egyáltalán nem biztosak benne, hogy a megismételt kiírás eredményre vezet. Akkor pedig kicsúszhat a beruházás a végső határidőből.

A másik lehetőség, hogy eltekintenek a mélygarázs-építéstől, s helyette a piactér környékén biztosítják a 72 várakozóhelyet a felszínen vagy egy parkolóházban. Ha így döntenek, akkor is megvalósul a piactér korábban tervezett felszíni átépítése, sőt, látnak reményt arra, hogy az előző ígéretek szerint 2011 április végén birtokba vehetik az árusok a felújított piacot. A gazdasági és a műszaki bizottság úgy foglalt állást, hogy mondjanak le a mélygarázsról. Az előterjesztők nem tettek konkrét javaslatot arra, hogy ha nem a föld alá kerül, akkor hol legyen a 72 parkoló. Ezt a kérdést - ha a közgyűlés így határoz - egy munkacsoport vizsgálja majd.


● A mélygarázs megtervezésére nyolcmillió forintot fordított a Parkoló- Gazda Kft. Lehet, hogy felesleges kiadás volt, hiszen a közgyűlés dönthet úgy a mai ülésen, hogy nem építteti meg
● Ha másutt alakít ki 72 várakozóhelyet, többletköltségek jelentkeznek a tervezés és engedélyeztetés területén. A pluszkiadás azonban kezelhető a másfél milliárdos belváros-rehabilitációs programon belül
● Amennyiben eláll a város a mélyparkoló-építéstől, anyagilag akkor jár jól, ha legalább annyit költ az új helyszínen létesülő várakozóhelyekre, mint amennyibe a föld alattiak kerültek volna. Másképp megnő a teljes projekt önrésze


Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre!

2010. augusztus 24.
Pillanatnyi bosszúság: Dugók várhatók a megyeszékhelyen

2010. augusztus 4.
Piac: Szeptember 9-én kezdődhet a munka

2010. július 22.
Egyelőre parkoló, de lesz mélygarázs

2010. május 4.
Több száz millióból újul meg a belváros

2010. március 29.
Csak később költözik az egerszegi piac

2010. februrár 27.
Átalakuló egerszegi közlekedés: újabb hidak, elkerülők, parkolók

2010. január 25.
Mélygarázs miatt költözik a piac

2009. június 3.
Piac mindig lesz

2008. december 11.
Indulhat a belváros-rehabilitáció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!