Hírek

2010.09.29. 16:57

Keveset tudnak a tinik a szexről

Túl keveset tudnak a szexualitásról, a nemi úton terjedő betegségekről és ezek megelőzéséről a magyar fiatalok. Ebben a korban viszont már hozhatnak olyan rossz döntéseket, amelyek az egész életükre kihathatnak.

Horváth Viktória

 

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet tizenöt év után először készített felmérést a fiatalok szexuális szokásairól, 14–16 éves diákokat faggattak kérdőívek segítségével: 1300 nyolcadik osztályos, 1986 tizedik évfolyamos diákot és 846 pedagógust kérdeztek meg a témában.

- Hetente háromszor rendel a Tinédzser ambulanciánk, ahova a 16 év alatti fiatalokat várjuk. Ideális esetben az első aktus előtt jönnének, de legtöbbször inkább utána - mondta el dr. Németh Gábor adjunktus, a Zala Megyei Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa. - Az utóbbi időszakban azonban kevesebben keresték fel a rendelést, aminek a bátortalanság lehet az oka. A páciensek nagy része egyébként fogamzásgátló tabletta felírásáért vagy hüvelygyulladás kezeléséért látogat el az ambulanciánkra.

A kérdőív eredményei szerint az első szexuális aktusra fiúknál átlagosan 13 és fél éves korban, lányoknál pedig 14 éves korban kerül sor. A megkérdezettek fele 16 évesen túlesik az első alkalmon, 19 éves korukra pedig szinte mindegyikük. Okként legtöbben a szerelmet választották, illetve, hogy már szerettek volna túlesni a dolgon, de az alkohol hatása is előkelő helyen szerepel az adott válaszok között.

A kérdőív kitöltését nehezítette, hogy sokan nem voltak tisztában például a magömlés és az önkielégítés jelentésével, így nem tudtak az erre vonatkozó kérdésre válaszolni, ami nem is csoda, hiszen a megkérdezettek több mint fele soha, senkivel nem beszél a szexről. Aki mégis, az a barátaival, partnereivel, de szülővel és tanárral szinte soha.

 

 

- Elenyésző számban fordul elő, hogy valaki a szülővel jönne el az ambulanciára. Általában barátokkal érkeznek a fiatalok, pedig az ideális az lenne, ha 16 évesen eljönne a kislány az anyukájával, s a nőgyógyásszal közösen megbeszélnék, mivel védekezzen, mielőtt elkezdi a szexuális életet - folytatta a szakorvos. - Azért, mert a mai fiatalok keveset és rosszul tudnak a szexualitásról, nem okolnám a pedagógusokat, gyakran járunk a kollégáimmal iskolákba felvilágosító órákat tartani. A felvilágosítás, a beszélgetés kezdeményezése elsősorban a szülő feladata és felelőssége is.

A HIV-ről, a hepatitisről és az AIDS-ről csak hézagos, s sokszor téves információik vannak. A nemi betegségekről - elsősorban a hepatitisről és annak megelőzési módjáról - elfogadhatatlan az ismeretek szintje: csupán 23-50 százalék közötti. Ám nincs olyan fogamzásgátló módszer, szexuális úton terjedő betegség, és annak megelőzési módja, amelyről elegendő arányban tudnának a fiatalok.

A gumióvszer még viszonylag ismert (98 százalék ismeri), a védekezés lehetséges más módszereinek ismertsége azonban 22–80 százalék közötti.

- A tablettát kedvelik a legtöbben, bár ezzel kapcsolatban még mindig nagyon sok a félreértés - magyarázta a nőgyógyász. - A hüvelygyűrűt, amelyet nekik találtak ki eredetileg, egyáltalán nem használják. Az abortuszok 7-10 százalékát még mindig 18 év alatti nőkön végezzük el, talán fontolóra kellene venni legalább ennek a korosztálynak a részére ingyenessé tenni a fogamzásgátló tablettát, s akkor megelőzhető lenne a nagyobb baj. 

 


Bár sokat foglalkoznak a médiumok a fiatalok szexuális szokásaival, nagyon régen készült utoljára ilyen jellegű felmérés. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet által nemrég közreadott, Amit a fiatalok a szexről tudnak - Kutatás a tinédzserek párkapcsolati attitűdjeiről című munka ezért hiánypótlónak számít. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!