Hírek

2010.09.13. 06:12

Ezt a tömegbalesetet megrendezték! Klinikai halál és nyílt törés

Négy sérült, köztük egy a klinikai halál állapotában, többen nyílt törésekkel, agyrázkódással. Szirénázó rohamkocsik, tűzoltóautók Zalaegerszeg közepén. Mi történt?

Arany Horváth Zsuzsa

Szombaton délelőtt a városi sportcsarnok előtt élőben, mikrofonon át közvetített baleset szemtanúi lehettek jó páran, akik a több autó összeütközése után a helyszínen tartózkodtak. A közlekedési tragédiához egy önkéntes érkezett először, aki tudta, hogyan kell ilyen esetben eljárni, kit kell értesíteni, sőt, az újraélesztésben is járatos volt. Ennek köszönhetően a tűzoltók a lehető leghamarabb megkezdhették az ütközések miatt a kocsikba szorult utasok mentését. Feszítő-vágóval dolgoztak, majd a mentők stabilizálták a sérültek állapotát, míg a rendőrök biztosították a helyszínt, elterelték a forgalmat, hogy a mentők is indulhassanak a kórház felé. Minden olajozottan működött, remény van a balesetet szenvedettek felgyógyulására.


Ez is volt a célja a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének. Ugyanis ők szervezték meg az eseményeket azért, hogy minél többen lássák, egyfelől a saját szerepük jelentőségét egy esetleges balesetnél, másfelől érzékeljék a szakemberi munka összehangolásának nem is olyan egyszerű logisztikáját. Nem véletlenül időzítették tehát az elsősegélynyújtás napjára a szimulált balesetet.

- Az újraélesztés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni - mondta lapunknak Preisz Péter, a zalai Vöröskereszt aktivistája, aki maga is jól ismeri az eljárást, noha eddig élesben még nem kellett alkalmaznia. Marai Gábor mentősnek annál inkább. Ő 12 éve dolgozik az effajta frontvonalban. Most sérült-modellként szerepelt a balesetben, így egészen jól el tudtunk beszélgetni a munkájáról, annak ellenére, hogy épphogy visszatért a klinikai halálból. A sminkje roppant élethű volt, bár a művér összetételét nem árulta el.

A rendezvényen szinte minden, közlekedéssel kapcsolatos kérdésre választ kaphattak az érdeklődők, volt ingyenes próbavizsga, KRESZ-tesztírás is. A tér sarkán álló kamionban pedig vért adhattak.

- Nem ritka a vércsoportom, de segíteni szeretnék, már harmadszor adok vért - mondta várakozás közben a 19 éves egerszegi Tóth Katalin, pécsi egyetemi hallgató. Reméljük, sokan követték őt aznap.


Preisz Péter, a napot szervező vöröskeresztes aktivista szerint az a legfontosabb, hogy érezzük, ha balesetet élünk át vagy szemtanúi vagyunk annak, akár rajtunk is múlik egy-egy ember élete. Az újraélesztéstől nem kell félni, csak jól meg kell tanulni. A szakemberek tudják, a laikusok tarthatnak attól, hogy nagyobb bajt csinálnak, ha hozzányúlnak egy sérülthez, mintha nem teszik. Ezzel együtt hangsúlyozzák, adott kritikus esetben minden elvesztegetett pillanat végzetes lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!