Hírek

2010.09.15. 06:45

Baki faluház: a döntőbizottság hibát talált a közbeszerzésben

A szeptember végi határidőhöz képest várhatóan késik a baki faluház tetőfelújítása, mivel a közbeszerzési döntőbizottság jogszerűtlennek találta a kivitelező kiválasztását célzó eljárást.

Szabó Judit

A baki faluház tetőszerkezetének felújítása vis maior támogatásból, tízmillió forintból kezdődött tavasszal. Az önkormányzat a pusztaszentlászlói Épít-Pilhoffer Kft.-vel szerződött a tető mintegy harmadát érintő munkára. A település áprilisban egy másik pályázaton több mint 49 millió forintot nyert a faluház fejlesztésére, integrált közösségi tér kialakítására. Ennek keretében meg lehetett oldani a tető többi részének felújítását is. Az utóbbira hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást indítottak, és az Épít-Pilhoffer Kft.-t kérték fel ajánlattételre. Információink szerint azért tették ezt, hogy ugyanaz a cég fejezhesse be a tetőfelújítást, amelyik a vis maior forrásból a munka egy részét már elvégezte, másképp később nehéz lenne érvényesíteni a garanciát. A kft. nettó 20,6 milliós ajánlatát érvényesnek fogadták el.


A döntőbizottság szerint csak akkor lett volna szabályos ez az eljárás, ha a kiválasztott kivitelező a korábbi, vis maior keretből zajló felújítást nyílt vagy meghívásos közbeszerzési eljárás során nyerte volna el. Arra azonban nem hirdettek közbeszerzést, mert nem került annyiba a munka, hogy kötelező lett volna.

A döntőbizottság augusztus közepén kimondta, hogy az önkormányzat megsértette a közbeszerzési törvényt, és megsemmisítette a tárgyalásos eljárás eredményét. Bírságot nem szabott ki, mert szerződéskötés nem történt. Kerestük Bak polgármesterét, hogy megkérdezzük az ügyről és a fejleményekről, de nem értük el, dr. Gombos Gábor körjegyző pedig türelmet kért, hogy áttekinthesse az iratokat. A faluház tetőfelújítása jelenleg folyamatban van a pusztaszentlászlói cég kivitelezésében.


● A baki faluház 22 éve épült Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervei alapján
● A fából készült tető állapota az elmúlt években nagyon leromlott
● Az idei, özönvízszerű esők annyira tönkretették, hogy vis maior támogatást kapott a falu a részleges felújítására
● Egy másik, integrált közösségi szolgáltató tér kialakítására vonatkozó pályázat keretében a teljes felújításnak megteremtették az anyagi fedezetét
● A kivitelező kiválasztására vonatkozó eljárást jogszerűtlennek találta a Közbeszerzési Döntőbizottság augusztusban, és megsemmisítette az eljárás során meghozott döntéseket



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre!


2010. április 24.
Hét plusz kettő nyertes - Zalában többek közt a baki faluház felújítását segítik
Az Európai Unió 600 magyar településen 25,4 milliárd forinttal segíti elő integrált közösségi szolgáltató terek létrehozását. Zalában e pályázat keretében újul meg többek közt a baki faluház is.


2009. május 8.
Faluházból integrált közösségi tér
Bak - Hetven újszerű közösségi helyszín jöhet létre Zala megyében uniós támogatással. Az úgynevezett integrált közösségi és szolgáltató terekről szerdán rendeztek tanácskozást Bakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!