Hírek

2010.08.17. 17:52

Milliárdos városszépítések Zalában

Három, összesen 1,65 milliárd forintnyi támogatási szerződést írtak alá kedden három zalai településen. Hévízen és Keszthelyen a belváros, Zalaszentgróton a templomtér újul meg. Hévízen a 818 milliós projektből 471 millió a pályázati támogatás, a Balaton-parti város kétszer is nyert, Szentgrót pedig 91 milliós önrésszel 300 millióból szépül.

Sámel József

Keszthelyen Ruzsics Ferenc polgármester ismertette  a történelmi belváros rekonstrukcióját célzó beruházást, illetve annak előzményeit.

A város első embere elmondta, a hamarosan induló első ütemre 529, a későbbi másodikra 700 millió forint támogatást nyertek a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán. Köszönetet mondva hangsúlyozta, a tervek az elnyerhető forrásokhoz igazodva több alkalommal változtak, ám a cél maradt, Keszthely belvárosa megváltozik, megszépül.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyegyűlés elnöke azt mondta, a beruházás új korszakot nyit a város életében. S  bár Keszthely jelenleg is szép   szükség van a megújítására.

A két ütem tervein kívül már elkészültek a Festetics- kastély környékére és a Balaton-partra vonatkozó elképzelések is.

 Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a felújítás mellett a belváros új funkciókat is kap.

S hogy mi változik? Nos, amint Kiss Csaba projektmenedzser és Németh Gábor főépítész elmondta, az első ütem keretében a Fő tér és s Várkert újul meg, egyebek között sétálóligetet és parkot alakítanak ki, s felújítják a templom tornyát. A gimnázium és a polgármesteri hivatal között piacteret hoznak létre. A megújuló belvárost  - ahol sok park lesz, s jelentős rész díszburkolatot kap - szinte teljesen lezárják a járműforgalom elől. A második ütemet Végh Szilárd, a VÜZ Kft. igazgatója ismertette, hangsúlyozva: az szervesen kapcsolódik az elsőhöz.

Hévízen hamarosan befejezik a belváros rekonstrukcióját, melynek támogatási szerződését kedden írták alá.

Az ünnepségen Vértes Árpád polgármester beszélt a 818 milliós (ebből 471 millió a pályázati támogatás) beruházásról, mondván: nem csak a település, a nemzet érdeke is Hévíz fejlesztése, fejlődése. A munkálatok keretében megújult a belváros, új burkolatot kapott több frekventált utca és tér. Azt mondta, a kedvező változásnak köszönhetően tovább növekszik Hévíz idegenforgalmi vonzereje, turisztikai súlya. Hasonlóképpen fogalmazott Horváth Jácint is, hozzáfűzve, hogy a gazdaság élénkítését is segíti a beruházás.

 

 

Zalaszentgróton a városközpont funkcióbővítő megújításával kapcsolatos szerződést írta alá az ügyvezető és Császár József polgármester. Amint elmondták, az összesen 300 millió forintos (az önrész 91 millió) beruházás keretében  az önkormányzat és a Grót-Coop Zrt. együttműködésével  burkolatot kapott a Batthyány utca ABC áruház előtti szakasza, megújul a templomtér, s beépítik a Kossuth-tömb foghíját. Utóbbi beruházások szeptemberben kezdődnek, az alapkőletétel ünnepséget harmadikán tartják.

 

Zalaapátiban a szennyvízrendszer technológia korszerűsítését és kapacitásbővítését célzó támogatási szerződést írta alá kedden délelőtt Vincze Tibor polgármester és Horváth Jácint. A településen és Bókaházán 2004-ben kiépült hálózatot, szennyvíztisztítót érinti a beruházás, melynek értéke 185 millió forint. Az összeghez 157 millió forintot nyertek a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik