Hírek

2010.08.27. 02:27

Megkóstolták a városvezetők az új kutak vizét

Öt új ivóvízkút létesült a megyeszékhely keleti vízbázisán. A csütörtöki műszaki átadás után ünnepélyesen is felavatták a 150 millió forintos beruházással kialakított kutakat.

Szabó Judit

Zalaegerszeg és a városkörnyék vízellátását a keleti és a nyugati vízbázis kútjaiból oldja meg a Zalavíz Zrt. A keletihez tartozott a kanizsai út mentén elhelyezkedő kútcsoport, amelyet több okból fel kellett számolni. A környezetvédelmi hatóság már évekkel ezelőtt megtiltotta a rendszeres vízkivételt (csak tartalékbázisként lehetett használni), mert fennállt a veszélye, hogy a sekély kutak elszennyeződnek az egykori Caola és a gyantagyár tevékenysége következtében talajvízbe került káros anyagok miatt. A vízkivétel pedig egyre lejjebb, a vízadó réteg felé irányította volna a szennyeződést.

A déli kútcsoport kiváltásának másik oka az volt, hogy a vízbázis védőterületén építették ki a regionális szennyvízprogram déli ágának fő nyomóvezetékét. Itt megy keresztül például a Söjtörről és Bakról elvezett, egerszegi tisztítótelepre érkező szennyvíz. Ha a csatornával valami baj történne, szennyeződés juthatna az ivóvízkutakba, ezért is indokolt volt a megszüntetésük.


A beruházás a regionális szennyvízprogram keretében, 150 millió forintból, ötszázalékos önrésszel valósult meg. Az öt új kutat a pózvai városrészben, a Zala völgyében alakították ki.

- A kutakból felszínre hozott víz vastartalma határérték feletti, de ez nem jelent problémát, mert a víz vastalanítás után kerül a fogyasztókhoz. Az egyik új kút vizének van némi gáztartalma is, azt szintén eltávolítjuk a tisztítóműben - tájékoztatott Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. műszaki igazgatója.

Az új kutak üzembe állításával a Zalavíz Zrt. gond nélkül ki tudja elégíteni a fogyasztók vízigényét, a nyári csúcsidőszakban is.

Mielőtt a vizet megkóstolták a rendezvény résztvevői, Gyutai Csaba, Zalaegerszeg alpolgármestere tartott tájékoztatót a fejlesztésről. Elmondta, hogy néhány éve, amikor elindult a regionális szennyvízprogram, célul tűzték ki, hogy Zalaegerszeg ökovárossá váljon. Nagy lépéseket tettek ez ügyben a vízbázisvédelmi programmal, valamint azzal, hogy a városban teljes körű lett a csatornázottság, s bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, hangsúlyozta. Rigó Csaba, a szennyvízprojektre szerveződött önkormányzati társulás elnöke egy újabb beruházás tervéről beszélt. Befogadták azt a KEOP-pályázatot, amely azt célozza, hogy Zalaegerszeg nyugati vízbázisáról újabb tizenöt település kaphasson egészséges ivóvizet. Ha a pályázat első fordulóján sikeresen túl lesznek, elkezdődhet a vízjogi engedélyes tervek elkészítése, majd várhatóan 2011-ben szerződést köthetnek az uniós projektre.


A keleti keményebb
● Zalaegerszegen a nyugati vízbázis kilenc kútjából, s a keleti vízbázis harminc kútjából jut el az ivóvíz a fogyasztókhoz
● A két vízbázisról összesen tíz település 66 500 lakóját látják el
● A keleti bázison újonnan kialakított kutak száz méter mélyről hozzák felszínre a vizet, de lehetőség van a földfelszínhez közelebbi, s a mélyebb rétegek kiaknázására is
● A keleti és a nyugati bázis közötti fontos különbség, hogy az előbbi keményebb, az utóbbi lágyabb vizet ad

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!