Hírek

2010.08.03. 04:29

Kullancsveszély! Aggasztóan nőtt a Lyme-kórral fertőzöttek száma

Az országos adatok szerint idén negyven százalékkal megnőtt azoknak a betegeknek a száma, akik kullancscsípés okozta Lyme- kórban szenvednek.

Horváth Viktória

- Az osztályunkon nem tapasztaltunk az utóbbi időben nagyarányú emelkedést, ami a Lyme-fertőzést illeti - válaszolta megkeresésünkre dr. Ribiczey Pál, a Zala Megyei Kórház fertőző osztályának vezető főorvosa. - Néhány ilyen beteg fekszik általában egyszerre az osztályon, s ez a májustól júliusig tartó kullancscsípési főszezonnak megfelelő létszám. A húsz évvel ezelőtti adatokhoz képest, amikor a legmagasabb volt, az utóbbi években csökkent a fertőzések száma.

A főorvos szerint a magas számok nem feltétlenül jelentik az esetek sokasodását, valószínűleg inkább a jelentések lettek rendszeresebbek a kórházak részéről. Mivel gyakran nincs egyértelműen beazonosítható tünet, sokszor nem kerül a beteg orvoshoz vagy nem gyanakodnak ilyen jellegű betegségre. A vizsgálat pedig drága és körülményes.

Január óta folyamatosan nőtt a hazai megbetegedések száma, amely már túllépte az ezres számot, míg az előző években csupán ennek fele - ötszáz körüli - volt az első fél évben. Ám nemcsak Magyarországon, hanem más európai országokban is megnőtt a kullancsok száma. Az egyik fő ok valószínűleg az állat túlzott mértékű elszaporodása, amit az igen enyhe telek, illetve a szervezett irtások megszűnése okoz.

A kullancs által okozott agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen oltással védekezhetünk, ám a Lyme-kór ellen nincsen hatásos védekezés, ami azért is veszélyes, mert a szervezettől függően más és más panaszt okozhat: az inkontinenciától kezdve a depresszión át a súlyos szívproblémákig. Antibiotikummal lehet kezelni hatásosan.

A kullancs eltávolítására a gyógyszertárakban kapható kullancskiszedő csipesz az egyetlen megoldás, éles tárggyal vagy a potroh csavarásával ugyanis fertőzött állati bélsár juthat a vérünkbe.

 Minden ezredik

l Nagyjából mden ezredik kullancs terjeszt fertőzést
l A kór évekig panaszmentesen lappanghat a szervezetben anélkül, hogy bármiféle tünetet is észlelne a beteg.
l A betegség egyik jele a körkörös vándorló bőrpír, ami kokárdára emlékeztető alakjával szúrhat szemet.
l Az agyhártya- és agyvelőgyulladás esetében csak megelôzô oltás létezik, hatásos gyógyszer nem, ezért érdemes háromévente emlékeztetô oltást kérni kullancscsípés ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!