Hírek

2010.07.09. 12:57

Hétvégi programok Zala megyében

Göcseji Aratónapok, nemzetközi fazekasnapok, fesztiválok megyeszerte, focikupa, koncertek: egy kis "ízeltő" a hétvége programkínálatából.

zaol.hu


Göcseji Aratónapok
Nován rendezik meg a Göcseji Aratónapok programját, amely már péntek este kezdetét veszi a Fáraó együttes báljával.
Szombaton délelőtt fél tízkor kezdődik a XXII. Kézikaszás Arató- és Cséphadarós Cséplőverseny, mellyel párhuzamosan főzőverseny és kispályás focitorna is lesz a községben. Délután három órától tartják a hagyományőrző együttesek műsorát, az esti aratóbált pedig tűzijáték teszi még vonzóbbá.
Vasárnap délután két órától egészségügyi szűrővizsgálatokat tartanak, ezzel párhuzamosan a Soldier Side zenekar ad koncertet, illetve fellép a Csak Csajok és az Under Ground formáció is. Négy órától baranta gyalogos és lovas bemutató várja az érdeklődőket, majd a Kutyakölykök táncprodukciója és gördeszka-bemutató kezdődik. Este nyolc órától az Exotic együttes ad koncertet.

 
Nemzetközi fazekasnapok
Magyarszombatfán hét végén három napon át várják különböző fazekas programok az érdeklődőket.
Pénteken 14.30-tól szakmai napot rendeznek, aminek keretében bemutatják az Őrségi fazekasság című kiadványt, öt órától műhelylátogatásokra kerül sor, illetve gyertyagyújtással emlékeznek az elhunyt fazekasokra.
Szombat, vasárnap kirakodóvásár, korongozóverseny lesz, valamint népzenei és néptáncbemutatók.


Fesztiválok megyeszerte
Zalaapátiban szombaton rendezik meg immár 7. alkalommal a folklór fesztivált, ami idén először katonadalos találkozóval is kiegészül. A program az általános iskola udvarán felállított sátorban zajlik 13 órától. Estig tartó előadás-sorozatra számíthatnak a látogatók, a műsor vendége lesz a zalaegerszegi Kutyakölykök csoport, a gálán a Zalai Táncegyüttes szerepel, majd táncház zárja a napot.
Zalaszentgrót tekenyei városrészében a sportpályán szombaton 10 órakor kezdődik a hagyományos pogácsafesztivál. Az alkalmi Ízek utcájában lesz a sütetek felismerő versenye, 14 órától a nyilvános bírálatára kerül sor, majd színpadi produkciók kínálnak szórakozást.
Keszthelyen a III. Cigány Fesztivált rendezik szombaton 15 órától a vasútállomás és a volt Halászcsárda közti Balaton-parti területen. Roma táncegyüttesek szerepelnek, este cigánybál zárja a találkozót. 
Pénteken és szombaton rendezik meg Molnáriban, az iskola udvarán a hagyományos Mazanyica Fesztivált. A nagyközönség előtt is nyitott, populárisabb rendezvényekre holnap kerül sor: reggel 7 órakor horgászverseny lesz, majd zenés ébresztő után a helyi értékekből összeállított kiállítás nyílik. A nap folyamán gyermekprogramok, mazanyica (azaz töltelék nélküli rétes) szakácsiskola, főzőverseny, molnárlegények vetélkedője és erős emberek versenye, valamint operett-, illetve musicalest várja az érdeklődőket.  


Egészségnap és horgászverseny
Szombaton egészség- és fitness napot rendeznek Zalakaroson, a Gránit Gyógyfürdőben. Egész napos kirakodóvásár várja az érdeklődőket az egészséges élet jegyében, 11 órától aquafitness (akrobatikus vízi torna), 15 órától pedig Béres Alexandra lesz a rendezvény vendége. Délután 4 órától 2 órás spinninggel, egy új edzésforma, a hot iron bemutatójával és közös edzéssel zárul a rendezvény.
Szombaton 6 és 11 óra között a nagykanizsai Csónakázó-tónál kerül sor a 8 helyi horgászegyesület által alapított Kanizsai Horgászegyesületek Vándorkupája idei versenyére. Öt-öt fős csapatok jelentkezhetnek, találkozó a zöldtábornál, negyed hétkor.  


A bor ünnepe Gyenesdiáson
A borról jó murik, vendégeskedések, pinceszerek jutnak eszembe. Ez az ital sohasem hiányzik a szíveslátás asztaláról. A bor az ünnep leve. A bor színe, illata kívánatos, íze kellemes, hatása pedig elvarázsoló. Gazdák nyelvén dukál mindenkor az „A” betűs nyomaték, ami az elsőrangúság jelzője. De mindemellett hangsúlyozzák azt is, hogy a jó bornak is kell a cégér. Ezzel a jelképpel – ahogy immár régóta minden nyáron – idén is elindult a zalai Balatonparton a borfesztiválok rendezvénysorozata.
Csütörtökön Gyenesdiás vette át a stafétát. Ital, étel, zene, tánc a menü. Bőséges kínálattal várják kóstolóra a vendégkört. A tavalyi borok idei első nagy mustrája zajlik ott egészen vasárnap estig.  


Falunap és focikupa
Falunapra várják hét végén az érdeklődőket Teskándon. Pénteken este bállal veszi kezdetét a háromnapos rendezvény, szombaton délelőtt 10 órától pedig főzőversennyel és kispályás labdarúgó- mérkőzésekkel folytatódik a program, pályára lépnek többek közt a teskándi asszonyok is. 14 órától a kulturális programoké lesz a főszerep a falunapon, a helybeli csoportok, valamint a teskándi óvodások és iskolások mellett fellép többek között David Blaise mentalista, Zoltán Erika, a Shaby Blues Band, és műsort adnak a Hevesi Sándor Színház művészei is, de lesz egészségsátor, vidámpark, női foci és öregfiúk meccs, s 21 órától bál is. Vasárnap 13.30-tól a helyi sportpályán Lets Do It Technoroll Labdarúgó Tornát rendeznek, itt négy csapat méri majd össze tudását. Kora este fellép a Weekend együttes, valamint Kaczor Ferenc is.  


Komoly- és könnyűzene, kiállítás 
Péntek este 21 órától a zalaegerszegi Éva presszóban Lukács Sándor gitárestje kínál szórakozást az érdeklődőknek.
Szombaton 18 órától Zalakaroson, a Dísz téren lép fel a Nagykanizsai Ifjúsági Fúvószenekar. Balatongyörökön szombaton 18 órakor Szurcsik József képzőművész kiállítását nyitják meg a Bertha Bulcsu Művelődési Házban.
A németfalui Magyarok Nagyasszonya Templomban szombaton 19 órától Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Michele Puccini, Charles Gounod, Kodály Zoltán és más híres zeneszerzők műveiből ad koncertet Cordula Finke-Hölzl, Freda Groth, Lotte és Gustav Ohlendorf, Helmut Batzing-Kraft, Gudrun Ott, Kiss Zsolt és Kiss Viktória.
Hosszúfaluban vasárnap 16 órai kezdettel rendezik meg a község híres szülötte, az operaénekes Fehér Jani emléknapját, amelynek keretében Oszvald Marika és Csontos Csaba lép színpadra.



Barangoljon a zalai nyárban! Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!