Hírek

2010.06.01. 09:27

Lassú öngyilkosság: ha elszívod, megszívod!

Tudjátok-e, hogy milyen mérgek, vegyi anyagok jutnak a cigarettával egy dohányos szervezetébe? - tette fel a kérdést Antiné Tóth Szilvia egészségfejlesztő hétfőn a diákoknak.

Magyar Hajnalka

Az ő kezdeményezésükre jött létre ugyanis a nagyméretű plakátokból álló vándorkiállítás, amit tegnap mutattak be a szakembereknek az ÁNTSZ zalaegerszegi intézetének könyvtárában. Az időzítés sem véletlen, hiszen tegnap volt a nemdohányzó világnap.

 


Mint dr. Menyhárt Ildikó kirendeltségvezető elmondta, idén a nők állnak a világnap fókuszában, ugyanis vészesen terjed a dohányzás a fiatal lányok körében, s evvel párhuzamosan a dohánygyárak is őket célozzák meg marketingkampányaikkal. Mindemellett egyre korábban kezdenek dohányozni a fiatalok, a probléma az általános iskolákat is súlyosan érinti. E tendenciák mérséklését célozza a most szárnyat bontó akció, ami a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A kiállítás nagykanizsai, keszthelyi és zalaegerszegi iskolákba is ellátogat, s a látnivalókhoz kapcsolódva az ÁNTSZ kistérségi intézeteiben dolgozó egészségfejlesztők mélyítik el a gyerekek ismereteit, s válaszolnak kérdéseikre. Az ő felkészítésük zajlott tegnap, pedagógusok bevonásával, akik az órák diákbarát megtervezéséhez adtak tanácsokat. A szakmai hátteret a regionális intézet szakemberei biztosították. Dr. Reiner Vera főorvos a dohányzás egészségkárosító hatásairól, dr. Bazsika Erzsébet főorvos pedig a függőség kialakulásáról és erősségéről szólt a résztvevőknek. A 16 éves kor előtt rászokók szinte bizonyos, hogy felnőttként is dohányoznak

- A dohányzás során kialakuló függőségért a nikot felel, amiépp olyan addiktív, mint a heroin
- A 16 évesek 71-72 százaléka már kipróbálta a cigarettát 
- A várandósok 16 százaléka dohányzik
- A tüdőrákos halálozások 90-95 százalékáért a dohányzás felel
- A tb évi 90 milliárd forintot költ közvetlenül a dohányosok gyógyítására, kezelésére
- Évente Mosonmagyaróvár lakosságával megegyező számú ember hal meg a dohányzás miatt
- Tévhit, hogy a vízipipa kevésbé ártalmas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!