Hírek

2010.06.01. 06:40

Hamis ötszázasok tűntek fel! Hogyan ismerjük fel?

Hamis ötszáz forintos bankjegyek tűntek fel Nagykanizsán. A II. Rákóczi Ferenc képmásával díszített, a valódi pénzhez erősen hasonlító papírokkal több helyen is fizettek a közelmúltban Nagykanizsán - erre olvasóink hívták fel a figyelmünket.

Szalabán Attila

A hamisítók jól gondolták: a viszonylag alacsony értékű, ellenben jelentős számban forgalomban lévő papírpénzt szinte sehol nem ellenőrzik alaposabban, az általunk felkeresett üzletekben csak a nagyobb címleteket tették UV-lámpa alá. Több esetben hamis ötszázforintossal fizettek a közelmúltban a hét végi bolhapiacokon, ahol fizetéskor szinte semmilyen komolyabb bankjegy-ellenőrzésre nem lehet számítani.


- Ha rögtön a fizetés alkalmával észrevesszük, hogy hamis pénzzel fizetnek, azonnal feljelentést teszünk - jelezte érdeklődésünkre Gáspár András, a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A nagykanizsai önkormányzat tulajdonában lévő céghez tartozó piacfelügyelőség munkatársai is találkoztak mostanában hamis ötszázforintosokkal. - Amennyiben csak utólag fedezzük fel a hamisított bankót, természetesen szintén megtesszük a szükséges lépéseket, csak akkor jóval lecsökken az esély arra, hogy valaha is beazonosítható legyen az eredete.

A Magyar Nemzeti Banktól szerzett információink szerint a jegybank a készpénzszakértői vizsgálatot 30 munkanapon belül végzi el, amennyiben valaki - bármely szervezet vagy magánszemély - hamisgyanús bankjegyet, esetleg érmét ad át számukra, elismervény ellenében. Ezeket a gyanús fizetőeszközöket a büntető törvénykönyv alapján a rendőrség is átveszi. A vizsgálatra benyújtott bankjegyeket vagy érméket nem szolgáltatják vissza, ám ha valódinak bizonyulnak, az értéküket megtérítik.

Mint azt a Magyar Nemzeti Banktól megtudtuk: a hamis vagy meghamisított pénzt ellenérték térítése nélkül bevonják - a vizsgálat eredményéről írásban tájékoztatva ügyfelüket. A hamisgyanús bankjegye-ket, érméket a hitelintézetek és a posta köteles a magánügyfelektől átvenni, valódiságukat megvizsgálni, majd továbbítani azokat az MNB-nek.

A hamis ötszázforintosok ügyében a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya a közelmúltban vizsgálatot indított.


Hogyan ismerjük fel?
● A legegyszerűbb a bankjegyet a fény felé tartani, a Rákóczi Ferenc fejét ábrázoló vízjel csak a jó bankón rajzolódik ki
● Úgyszintén a fény felé tartva a biztonsági fémszalag markáns kontúrja helyett csak egy sötétebb sáv lesz látható
● A bankjegy sorozatszáma a hamisítványokon elmosódott, mintha vizes lenne
● A Braille-írás a hamis bankjegy papírján nem kitapintható
● A legbiztosabb az UV-lámpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!